Achtergrondinformatie over leertrajecten

Achtergrondinformatie over leertrajecten

Wat is een Leertraject en wat kun je ermee? 

Mijn Leertraject is een gestructureerd leerprogramma binnen de Werk & Leervormen van het SDB Leerplatform dat deelnemers begeleidt door een reeks leeractiviteiten en materialen om een specifiek leerdoel te bereiken. Leertrajecten zorgen ervoor dat de kennis op deze manier steeds wordt uitgebreid doordat de cursussen op elkaar voortbouwen. Hieronder enkele kenmerken die gebruikt kunnen worden in een leertraject: 
  1. Leerdoelen: Duidelijke en meetbare doelen die aan het begin van het traject worden gedefinieerd. Deze geven aan wat de deelnemer aan het einde van het traject moet weten of kunnen.

  2. Leermaterialen: Diverse bronnen zoals teksten, video's, audio-opnamen, presentaties, en interactieve modules die nodig zijn om de leerdoelen te bereiken.

  3. Activiteiten: Opdrachten, quizzen, oefeningen en projecten die de deelnemer moet voltooien. Deze activiteiten helpen om de kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen.

  4. Volgorde en structuur: Een gestructureerde volgorde waarin de materialen en activiteiten worden gepresenteerd. Dit kan lineair zijn (een vaste volgorde) of adaptief (de volgorde kan variëren op basis van de voortgang of prestaties van de deelnemer).

  5. Beoordelingen en toetsingen: Evaluaties zoals quizzen, examens, en praktijkopdrachten om de voortgang en het begrip van de deelnemer te meten.

  6. Feedback en ondersteuning: Feedbackmechanismen die deelnemers helpen om hun prestaties te verbeteren, zoals automatische feedback op quizzen of persoonlijke feedback van docenten. 

  7. Certificering: Na voltooiing van het leertraject kunnen deelnemers certificaten of badges ontvangen als bewijs van hun behaalde competenties.

Dreamy student with a pile of books arrow maze

Waarom een Leertraject inrichten in het SDB Leerplatform?

Het inrichten van een leertraject kan in het begin een tijdrovende klus zijn, echter is het zeer nuttig en heeft het vele voordelen om een leertraject in te zetten. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld meer begeleiding in een leertraject en voelen zich daardoor meer vertrouwd en behalen zo sneller hun doelstellingen. Daarnaast is het belangrijk om je leertraject te blijven ontwikkelen. Hieronder enkele kenmerken die belangrijk zijn van leertrajecten:
  1. Aanpasbaarheid: Het leertraject kan worden aangepast aan de behoeften en het niveau van de deelnemers. In het Leertraject kan de inhoud specifiek per groep aangepast worden op basis van bijvoorbeeld moeilijkheidsgraad en inhoud.

  2. Tijdbeheer: Flexibele planning waarmee deelnemers in hun eigen tempo kunnen leren, of gestructureerde schema's met vaste deadlines.

  3. Interactiviteit: Interactieve elementen zoals simulaties, discussiegroepen, en interactieve video's om de betrokkenheid en het begrip van de deelnemers te vergroten.

  4. Gebruiksvriendelijkheid: Intuïtieve interfaces die gemakkelijk te navigeren zijn, zodat deelnemers zich kunnen concentreren op leren in plaats van op het gebruik van het systeem.

  5. Resultaten: resultaten en analyses om de voortgang van de deelnemers bij te houden en te beoordelen.

Voorbeeld van een leertraject 

Er zijn uiteraard talloze mogelijkheden om een leertraject in te richten. Dit kan bijvoorbeeld een Pre-boarding of Onboarding leertraject zijn maar ook gehele opleidingen. Hieronder een voorbeeld in het SDB Leerplatform hoe een Onboarding Leertraject is ingericht. 




    • Related Articles

    • Achtergrondinformatie: werkvormen

      SDB Academy heeft verschillende werk- en leervormen die onlosmakelijk verbonden zijn met de leertechnologie van het SDB Leerplatform. Een werkvorm betreft leeractiviteiten in een groep onder begeleiding van een expert. Hieronder alle werkvormen ...
    • Achtergrondinformatie: leervormen

      SDB Academy heeft verschillende werk- en leervormen die onlosmakelijk verbonden zijn met de leertechnologie van het SDB Leerplatform. Bij een leervorm voeren deelnemers autonoom de leeractiviteiten uit. Hieronder alle leervormen uitgelegd. ...
    • Mijn Leertraject - Groepen aanmaken

      Om structuur aan te brengen voor het beheren van leertrajecten wordt geadviseerd om items onder te verdelen in groepen. Door het onder te verdelen in groepen kun je items bundelen en als er meerdere leertrajecten zijn kun jemakkelijk het juiste item ...
    • Mijn leertraject - Klaarzetten van een leertraject

      Klaarzetten van een Leertraject Om een leertraject klaar te zetten zijn er verschillende stappen benodigd om te kunnen gaan werken met hiermee. Deze stappen kunnen bestaan uit: Templates klaarzetten Periodes aanmaken Leertrajecten kopiëren Gebruikers ...
    • Mijn leertraject - Gebruikers koppelen

      Binnen de eerste stap ga je naar 'beheer' bij 'Mijn Leertraject' en kies je voor 'item toevoegen'. Je maakt een nieuw template aan. Bijvoorbeeld de nieuwe template 'Wondverzorging', 'zwachtelen' of 'communicatie'. Zodra je een nieuw item toevoegt, ...