Registratie werkgebonden personenmobiliteit

Registratie werkgebonden personenmobiliteit


Registratie werkgebonden personenmobiliteit

Zoals als het er op dit moment uit ziet gaat per 1 juli 2024 de regeling “Werkgebonden personenmobiliteit in”.  Op basis van het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’ zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht jaarlijks gegevens over werkgebonden personenmobiliteit te verstrekken. 

Deze verplichting gaat 1 juli 2024 in. De verplichting geeft inzicht in en grip op de CO2-uitstoot. 

Waarom deze registratie

In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de Rijksoverheid regels maakt voor werkgevers met 100 of meer werknemers om negatieve klimaateffecten van het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer terug te dringen. Dit moet in de periode tot 2030 leiden tot een reductie van 1 megaton CO. Vanaf 2050 mag er helemaal geen CO meer worden uitgestoten. Met de regels wordt beoogd dat werkgevers bewuste keuzes gaan maken over verduurzaming van de personenmobiliteit. Het ontwerpbesluit is vooralsnog bedoeld om positief gedrag te stimuleren. Thuiswerken, met het OV of fiets naar het werk of met een elektrische auto of elektrische scooter zijn opties waar werknemers en werkgevers over kunnen nadenken. Als in de komende jaren blijkt dat het beoogde resultaat niet gehaald wordt, zal gedragsverandering met maatregelen worden afgedwongen. Dat zal dan gebeuren door individuele werkgevers een norm op te leggen.


Wat is er in SDB HR en Salaris nodig om deze registratie te kunnen doen


In het personeelsdossier op het tabblad Contract | Reizen kan per medewerker worden vastgelegd wat de afstand woon-werkverkeer is. Dit is de afstand voor een enkele reis. Tevens kan hier het hoofdvervoermiddel worden vastgelegd. 

Afbeelding met tekst, lijn, Lettertype, schermopnameAutomatisch gegenereerde beschrijving

Op basis van deze informatie in combinatie met de gegevens uit het rooster wordt in SDB Salaris berekend wat de kilometers woon-werkverkeer zijn. De formule berekening die hiervoor wordt gehanteerd is: ((Dagen gewerkt -/- thuiswerkdagen) * km woon werkverkeer)*2 = Woon-werkafstand 


Zakelijke kilometers (geen woon-werkverkeer)

Voor de overige zakelijke kilometers hebben we het mogelijk gemaakt om in de declaratiesoorten van het type kilometers en bedrag het hoofdvervoermiddel te presenteren en aanpasbaar te maken. Dit kan in Beheer | Stamtabellen | Declaratiesoorten ingesteld worden.

Afbeelding met tekst, schermopname, software, WebpaginaAutomatisch gegenereerde beschrijving

Wanneer een medewerker een declaratie van het type Kilometers of bedrag invoert waarbij vervoermiddelregistratie aan staat dan is het mogelijk om het vervoermiddel in te zien en aan te passen. Op deze manier worden ook deze kilometers geregistreerd.


Rapportage

Uiterlijk 30 juni 2025 zal de registratie voor 2024 ingediend moeten zijn. Ruim voor 30 juni zullen wij zorgen voor een rapport waarmee de registratie op een eenvoudige manier kan worden uitgevoerd.

Zie ook de bijlagen aan deze infonote:

- RVO - Handleiding - Onlineformulier
- IenW - Gegevensverzameling - werkgebonden - personenmobiliteit
- SDB - FAQ Bepalen werknemers voor de Registratie Werkgebonden personenmobiliteit





    • Related Articles

    • Kind registratie

      Sommige van de verlofsoorten kunnen alleen worden aangevraagd als hier een verlofsaldo voor is. Een verlofsaldo is bijvoorbeeld van toepassing bij kindgebonden verlofsoorten. Voor een dergelijk verlofsaldo dient er bij de medewerker een kind ...
    • Overzicht wijzigingen Salarisverwerking en HR voor 2024

      Overzicht wijzigingen Salarisverwerking en HR voor 2024 Beste lezer, In de bijlage van dit artikel vind u het document 'Overzicht wijzigingen Salarisverwerking en HR voor 2024'. De informatie voor dit document is samengesteld door de gezamenlijke ...
    • Beheer inrichting

      Om gebruik te kunnen maken van verlofregelingen in HR, dienen er een aantal items te worden ingericht in SDB Beheer. Rollen en bevoegdheden voor de schermautorisatie van medewerkers, managers en beheerders Stamtabel voor de inrichting van ...
    • Handboek Loonfactoren 2024

      In bijlage het handboek met loonfactoren voor 2024
    • Werken met de werkkostenregeling

      Zie het bestand in de bijlage voor meer informatie over werken met de werkkostenregeling.