Sollicitatiestappen

Sollicitatiestappen

Als een kandidaat op een vacature is geplaatst, dan zijn er voor de kandidaat sollicitatiestappen aangemaakt. Deze stappen kunnen door de toegewezen medewerkers worden uitgevoerd. Onder de tab Sollicitatiestappen zijn stappen terug te vinden die aan de ingelogde medewerker zijn toegewezen.

Als een stap uitgevoerd mag worden, dan is dit te herkennen door een oranje bolletje. Dit oranje bolletje komt in het menu te staan, alsmede bij de tab Sollicitatiestappen.



Streefdagen

Bij sollicitatiestappen is er een aantal streefdagen in te stellen. Hiermee kan worden aangegeven binnen welke termijn een sollicitatiestap afgehandeld dient te worden. De streefdagen kunnen worden ingesteld bij het sollicitatieproces (Beheer > HR > Processen), of handmatig per kandidaat stap. Standaard is het aantal streefdagen per stap 5.

Afbeelding met tekst, schermopname, software, LettertypeAutomatisch gegenereerde beschrijving


Dagen sinds laatste actie

Om de recruiter meer inzicht te geven in openstaande kandidaten, is er de kolom toegevoegd: "dagen sinds laatste actie". Het aantal dagen gaat tellen vanaf het moment dat een kandidaat gesolliciteerd heeft en reset naar waarde '0' nadat er een sollicitatiestap is uitgevoerd. Het is zichtbaar gemaakt in het kandidaten overzicht, bij de kandidaat en bij de sollicitatiestappen:

Zodra de streefdagen van een sollicitatiestap zijn overschreden, kleurt het aantal dagen sinds laatste actie rood.


Sollicitatiestap

Als er eenmaal op de uit te voeren sollicitatiestap is geklikt, dan komt de gebruiker in de stap. Hier kunnen verschillende handelingen worden uitgevoerd. In de header staat de omschrijving van de stap. Deze omschrijving stelt wat er tijdens de stap uitgevoerd dient te worden en door wie.



Vanuit de stap kunnen de vacature en kandidaat gegevens worden bekeken. Ook kan de kandidaat gemaild worden, klik hiervoor op het e-mail icoon naast “Ga naar kandidaat”. 

 

Score

Tijdens het uitvoeren van een stap kan een score aan de kandidaat worden gegeven. De betekenis van een score wordt door de organisatie bepaald. In het overzicht van de vacature of het overzicht van kandidaten wordt de gemiddelde score weergegeven.


Sollicitatiestap uitvoeren

Onderstaande opties zijn bij (bijna) iedere stap beschikbaar. Klik op annuleren om gemaakte wijzigingen niet op te slaan en terug te gaan naar het stappen overzicht. Oplaan doet hetzelfde, maar slaat de wijzigingen wel op.
Door overslaan of goedkeuren aan te klikken, gaat de stap naar de volgende in het proces. De status van de stap krijgt de respectievelijke omschrijving.


Afwijzen van een kandidaat

Met de optie afwijzen kan de kandidaat worden afgewezen. Nadat er op afwijzen is geklikt opent er een tussenscherm. In dit scherm kan worden bepaald hoe de afwijzing van de kandidaat plaatsvindt.


Per e-mail
Er wordt een e-mail naar de kandidaat verzonden. De tekst van de e-mail is gebaseerd op een template en kan worden aangepast voor de verzending. De template is ook aan te passen en is terug te vinden bij optie: [ Beheer | Stamtabellen | E-mailings | Kandidaat afgewezen ].

Eigen initiatief
De afwijzing van de kandidaat wordt buiten het systeem uitgevoerd. Kies deze optie als de afgewezen kandidaat bijvoorbeeld wordt gebeld.

Toewijzen
De optie toewijzen maakt het mogelijk om de afwijzing door een collega uit te laten voeren. Er wordt voor de collega een extra “afwijs stap” aangemaakt. Deze stap komt bij de collega onder het tabblad sollicitatiestappen. Daarnaast wordt er ook een bericht naar deze medewerker verzonden.

Kandidaat verwijderen
Tijdens het afwijzen van een kandidaat kan de kandidaat ook direct worden verwijderd. Gebruik hiervoor het vinkje "Kandidaat direct verwijderen". Eventuele e-mails worden nog wel naar de kandidaat verstuurd. De kandidaat wordt niet meer naar de portefeuille verplaatst en alle kandidaat gegevens worden verwijderd. De verwijderactie is niet terug te draaien.




    • Related Articles

    • Introductie werving en selectie

      Het gebruik van werving en selectie vindt plaats in SDB HR. In SDB HR kan een vacature worden aangemaakt, waar vervolgens kandidaten op kunnen solliciteren. Bij een sollicitatie worden er voor de kandidaat sollicitatiestappen gegenereerd. Betrokkenen ...
    • Kandidaat

      De tab Kandidaten bevat informatie over alle kandidaten die aan een vacature zijn verbonden. Er kunnen nieuwe kandidaten worden toegevoegd of bestaande kandidaten worden bewerkt/bekeken. Als er een connectie is gemaakt met de website organisatie, dan ...
    • Vacatures

      Onder het tab Vacatures zijn de vacatures terug te vinden. Dit is ook de plek waar nieuwe vacatures kunnen worden aangemaakt. Bewerken/bekijken van een bestaande vacature kan door op de regel te klikken. Nieuwe vacature aanmaken Klik op Nieuwe ...
    • Portefeuille

      De tab In Portefeuille bevat kandidaten die niet meer aan een vacature zijn verbonden. Door op een kandidaat te klikken openen zijn/haar gegevens. De kandidaat kan worden bericht via e-mail en kan op een vacature worden geplaatst om een nieuw ...
    • Zwangerschaps- en bevallingsverlof

      Met de komst van verlofregelingen, is de invoer van zwangerschaps- en bevallingsverlof verhuisd naar verlof. Het registreren van zwangerschaps- en bevallingsverlof was een onderdeel van de verzuimmodule van SDB HR. De zwangerschaps- en ...