Praktische informatie over nieuwe Generieke Declaratiestandaard (GDS801/GDS802) voor 1ste lijns Fysiotherapie voor klanten van SDB EPD Asterisque

Praktische informatie over nieuwe Generieke Declaratiestandaard (GDS801/GDS802) voor 1ste lijns Fysiotherapie voor klanten van SDB EPD Asterisque

Vanaf 1 januari 2025 geldt de nieuwe Generieke Declaratiestandaard (GDS801/GDS802) voor 1ste lijns Fysiotherapie bij SDB EPD Asterisque. Deze nieuwe Generieke Declaratiestandaard vervangt te oude Generieke Declaratiestandaard (PM304). 

Info
Gedetaileerde informatie is beschikbaar op de website van Vektis: https://www.vektis.nl/standaardisatie/standaarden/GDS801-2.0

Hieronder worden de belangrijkste wijzigingen over de nieuwe Generieke Declaratiestandaard uitgelegd en worden instructies gegevens waar klanten van SDB EPD Asterisque rekening mee moeten houden om de overstap naar de nieuwe standaard zo goed mogelijk te laten verlopen.

Toegepaste verbeteringen in de nieuw GDS-standaard

Eén uniforme standaard voor meerdere zorgsoorten:
  1. Voorheen: Elke zorgsector had zijn eigen declaratiestandaard, wat leidde tot versnippering en complexiteit.
  2. Nu: De GDS801 brengt verschillende zorgsoorten onder één gestandaardiseerd declaratieproces, wat zorgt voor een eenduidigere en efficiëntere afhandeling van declaraties.
Overstap naar XML als bestandsformaat:
  1. Voorheen: Declaraties werden vaak verwerkt in oudere, minder flexibele bestandsformaten zoals Edifact.
  2. Nu: Met de invoering van GDS801 wordt gebruikgemaakt van XML, een modern formaat dat de gegevensuitwisseling en compatibiliteit met andere systemen verbetert.
Betere aansluiting op Zorginformatiebouwstenen (ZIB’s):
  1. Voorheen: Er was geen uniforme manier om gegevens te structureren, waardoor interpretatieverschillen konden ontstaan.
  2. Nu: De GDS801 sluit aan op ZIB’s, wat zorgt voor een consistente gegevensdefinitie en betere integratie tussen zorgsystemen.
Geschikt voor toekomstige uitbreidingen:
  1. Voorheen: Declaratiestandaarden waren vaak beperkt tot specifieke zorgdomeinen, waardoor uitbreiding naar andere sectoren lastig was.
  2. Nu: De GDS801 is modulair ontworpen en kan in de toekomst eenvoudig worden uitgebreid naar andere zorgsectoren.
Meer geautomatiseerde controles en validatie:
  1. Voorheen: Declaraties werden minder strikt gecontroleerd, waardoor fouten en vertragingen in de verwerking konden optreden.
  2. Nu: De GDS801 bevat uitgebreide validatieregels die fouten minimaliseren en het declaratieproces betrouwbaarder maken.
Gestroomlijnde invoering en bredere ondersteuning:
  1. Voorheen: De adoptie van nieuwe declaratiestandaarden verliep soms gefragmenteerd, met variërende mate van ondersteuning.
  2. Nu: De invoering van GDS801 wordt breed ondersteund door softwareleveranciers en beroepsverenigingen, wat zorgt voor een soepelere overgang.

Wijzigingen in de declaratiestandaard voor fysiotherapie

Controle van diagnosecodes
  1. Zorgverleners dienen aan de hand van de DCSPH-codelijst te verifiëren of de gebruikte diagnosecode nog geldig is. Voor bepaalde diagnoses is het nu verplicht om de lichaamslocatie in te vullen.
Aanpassing van de prestatiecodelijst
  1. De prestatiecodelijst is bijgewerkt. Sommige prestaties (activiteitcodes) zijn niet langer geldig. Op basis van de beschikbare informatie lijken deze wijzigingen geen impact te hebben op de prestaties die door klanten van SDB EPD Asterisque worden gebruikt.
Veranderingen in het diagnosebeheer binnen SDB EPD Asterisque
  • Het diagnosegedeelte voor fysiotherapie is verplaatst naar een nieuw tabblad: "Diagnoses".
  • Diagnoses kunnen hier per periode worden ingevoerd.
  • Per zorgtraject is een unieke diagnose vereist. Dit betekent dat voor elke afzonderlijke diagnose een apart zorgtraject moet worden aangemaakt.
Belangrijke richtlijnen volgens Prestatiecodelijst 77 (PCL77)
Info
De meest recente versies van prestatiecodelijsten kunt u hier vinden: https://tog.vektis.nl/Webinfo.aspx?ID=Prestatiecodelijsten

  • Wanneer binnen een praktijk twee verschillende diagnoses worden behandeld in verschillende of opeenvolgende sessies, moeten hiervoor aparte zorgtrajecten en bijbehorende zorgtrajectnummers worden aangemaakt.
  • Indien een nieuwe behandelperiode start voor dezelfde zorgvraag, dient dit te gebeuren volgens de richtlijnen van het Zorginstituut. Een nieuw zorgtrajectnummer is in dat geval vereist.
  • De startdatum van het zorgtraject is gelijk aan de datum van de eerste prestatie.

Deze wijzigingen zijn van invloed op de administratieve verwerking en declaraties binnen de fysiotherapiepraktijk. Zorg ervoor dat deze aanpassingen correct worden doorgevoerd in SDB EPD Asterisque.


Wijzigingen in de declaratiestandaard voor ergotherapie

  • De aanspraakcodelijst is aangepast. Zorgverleners dienen te controleren of de gebruikte aanspraakcode nog geldig is.
  • De diagnose die per activiteit werd vastgelegd, is niet langer van toepassing.
  • De prestatiecodelijst is gewijzigd. Bepaalde prestaties (activiteitcodes) zijn niet meer geldig en moeten indien nodig worden aangepast.

Wijzigingen in de declaratiestandaard voor logopedie

  • Er is een nieuwe versie van de prestatiecodelijst en diagnosecodelijst beschikbaar. Er zijn echter geen inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de vorige versie.

Overzicht bijbehorende prestatiecodelijst & diagnosecodelijst bij beroepsgroep

Beroepsgroep:

Prestatiecodelijst:

Diagnosecodelijst:

Fysiotherapie

PCL073

005 (DCSPH) (CL0024-ZN

Oefentherapie

PCL 074

005 (DCSPH) (CL0024-ZN

Huidtherapie

PCL 075/ PCL 073

005 (DCSPH) (CL0024-ZN

Diëtetiek

PCL 076

025 (COD610-NVD)

Ergotherapie

PCL 077

013 (COD546-Vekt)

Logopedie

PCL 078

012 (COD823-NVLF)

Info
De DCSPH-codes en andere overige codes weergeven in bovenstaand overzicht zijn hier beschikbaar: https://www.vektis.nl/standaardisatie/codelijsten

Advies over werkwijze na het updaten

  • We adviseren om samen met ons één testdeclaratie in te voeren om te kijken of alles goed verloopt. Wanneer deze test positief is bevonden kunnen we de overige declaraties ook invoeren. We doen dit gezamenlijk om snel te kunnen schakelen en uitleg te geven over de nieuwe standaard.
  • Zorgverleners dienen aan de hand van de DCSPH-codelijst te verifiëren of de gebruikte diagnosecode nog geldig is.
  • Daarbij moeten ook de datum en tijd van de eerste afspraak  worden aangegeven in de nieuwe velden (zie onderstaande voorbeeld in de afbeelding). Als einddatum wordt de huidige datum en tijd gebruikt.

  • Voor bepaalde diagnoses is het nu verplicht om de lichaamslocatie in te vullen; dit moet worden gecontroleerd. (zie hiervoor onderstaande link):
Info
Wanneer een lichaamscode benodigd is of niet is ingevuld zal dit automatisch aangeven worden in SDB EPD Asterisque. Ter naslagwerk is in dit overzicht van Vektis aangegeven bij welke diagnosecodes het verplicht is de lichaamslocatie in te vullen (tabblad 'DCSPH Aanspraakcode', kolom 'L'): https://www.vektis.nl/standaardisatie/standaarden/GDS801-2.0/download/Uniforme_DCSPH_lijst_per_1-1-2025_Versie_4.8u3.xlsx
    • Related Articles

    • UZI-Servercertificaat aanvragen of vernieuwen voor SDB EPD (Asterisque)

      Om een nieuw certificaat aan te vragen volgt u de stappen die hier weergeven worden: https://www.uziregister.nl/servercertificaat/vraag-een-uzi-servercertificaat-aan Ter ondersteuning zijn de te volgen stappen hieronder uitgebreid beschreven: Stap 1: ...
    • Workaround: Wijzigen server via DevTools i.v.m. traagheid

      In onderstaande handleiding is de browser ingesteld in het Engels. De locatie waar naartoe genavigeerd moet worden bevindt zich op dezelfde locatie, maar zal anders benoemd zijn afhankelijk van de taalinstelling op je computersysteem. Stap 1: Browse ...
    • Declaraties

      Declaraties (declareren/factureren): In deze handleiding wordt uitgelegd wat de verschillende opties en tabjes inhouden onder de knop declaraties en hoe u kunt declareren/facturen/crediteren of doorzetten naar de boekhouding. Wanneer u op de knop ...
    • Basishandleiding DBC trajecten

      Basishandleiding DBC trajecten Klik in het hoofdmenu op ‘DBC-trajecten’. Figuur 1: Hoofdmenu Vervolgens komt u in het DBC trajecten overzicht. Hier ziet u alle lopende DBC trajecten op specialisme en naam van de patiënt. Aan de linker kant kunt u ...
    • Zorgpaden Instellen

      ZORGPAD(EN) INSTELLEN Binnen Asterisque is het mogelijk om te werken met een Zorgpad. U kan dit Zorgpad zelf in te stellen zodat het past bij de workflow in uw organisatie. Het aanmaken van een Zorgpad doet u bij "Instellingen". Figuur 1: ...