E-learning beheer: wat is LTI en wat kun je ermee doen?

E-learning beheer: wat is LTI en wat kun je ermee doen?

Introductie 


LTI staat voor Learning Tools Interoperability, een standaard die ontwikkeld is door IMS Global Learning Consortium. Het doel van LTI is het bieden van een standaard voor het integreren van e-learning modules voor onderwijsapplicaties als leeromgevingen, portalen en andere educatieve omgevingen.


Wat kan er met de LTI-standaard?


Door de LTI-standaard te gebruiken is het mogelijk om met behulp van een URL en een unieke sleutel een externe tool te integreren in een LMS (LeerManagementSysteem) zoals het SDB Leerplatform. Hierbij blijven logingegevens van de gebruiker behouden (Single Sign On). Daarnaast biedt LTI een protocol voor het uitwisselen van gegevens tussen de onderwijsapplicatie en het leerplatform. Als er gebruik wordt gemaakt van LTI is het mogelijk om de volgende gegevens door te geven:


  • Gebruikersgegevens zoals naam en contactgegevens maar dit kunnen ook andere gegevens zijn;
  • Gegevens van het SDB leerplatform. Denk daarbij aan instellingsgegevens enzovoorts;
  • Hiermee is het mogelijk om mee te geven vanuit welke opleiding/cursus er wordt doorverwezen);
  • Resultaten of cijfers kunnen worden teruggegeven.




Voor het uitwisselen van privacygevoelige gegevens zoals gebruikersgegevens wordt er gebruik gemaakt van OAuth-standaard. Deze open standaard maakt gebruik van tokens die de autorisatie tussen applicaties regelt. Hierdoor is het niet nodig om inloggegevens tussen applicaties te delen.


Voordelen van LTI


LTI heeft als voordeel dat er geen inhoudelijke kennis meer nodig is om verschillende leeromgevingen aan elkaar te koppelen. Als de standaard eenmaal geïmplementeerd is kunnen de verschillende platforms los van elkaar geüpdatet worden zonder dat dit invloed heeft op de werking van de gehele keten. Eenmaal geïmplementeerd is het gebruik van de standaard laagdrempelig.


E-learning beheer in het SDB Leerplatform


Het SDB Leerplatform heeft vanaf nu de mogelijkheid om zelf LTI links te implementeren van externe aanbieders van content. Beheerders kunnen in het portaal deze LTI links toevoegen. Per artikel wordt een bepaald onderdeel omtrent het e-learning beheer toegelicht. De artikels gaan hierbij vanuit dat er bestaande basale kennis aanwezig is van het gebruik van LTI. 


Omdat het niet nodig is om in het SDB Leerplatform LTI linkjes te gebruiken van de SDB Groep bevat het document geen referenties naar de SDB Groep als LTI leverancier. Het betreft hierbij dus alleen externe leveranciers. 


Referenties e-learning beheer

Binnen de geschreven artikels worden er verschillende terminologie gebruikt die wellicht minder bekend voorkomen. Hieronder ter referentie: 


  • LMS
    Betreft hierbij het SDB Leerplatform.. De termen LMS en SDB Leerplatform kunnen in de artikels  door elkaar worden gebruikt. Deze artikels zijn niet van toepassing op eerdere LMS systemen van de SDB Groep (TCG-Academy en SDB Minerva).
  • E-learning content
    De termen e-learningcontent , e-learning,  content, LTI content, e-learning module, module  worden door elkaar gebruik. In de uitleg gaat het dan altijd over de e-learning module die door een externe leverancier via LTI wordt aangeleverd aan een klant van het SDB Leerplatform.
  • Hosting leverancier
    LTI content wordt vanaf een computer server uitgeleverd (zie ook wat kan er met een LTI standaard?) . De hosting wordt niet door de SDB Groep uitgevoerd. Als de content niet beschikbaar is door een storing dan is het in veel gevallen een storing bij de partij die de hosting verzorgd. De content wordt vanaf een plek buiten het SDB Leerplatform gestart. De partij die de hosting verzorgt heet in deze artikels de leverancier. De leverancier is dus verantwoordelijk voor het leveren van de gevraagde content.
  • Materiedeskundige
    De content wordt in een e-learning software of auteurs tool ontwikkeld door een materiedeskundige. In deze uitleg wordt de materiedeskundigen ook de maker genoemd.
  • Aanbieder
    De aanbieder verkoopt de e-learning. De aanbieder is verantwoordelijk voor het aanleveren van alle informatie en kan alle informatie aanleveren waarmee een klant van het SDB Leerplatform de juiste beslissingen kan nemen om de LTI link in het LMS in te stellen. Het is vaak zo dat de aanbieder ook de maker van de content is en in veel gevallen ook de hosting in beheer heeft., echter kan het ook zijn dat de aanbieder niet de maker is van de e-learning en de hosting ook uitbesteedt. Het kan dus in sommige gevallen zo zijn dat de aanbieder geen kennis heeft van de inhoud of van de uitlevering van de content. De aanbieder is echter wel de enige persoon die beide partijen kent en daarom de vragen van de beheerder van het LMS zou moeten kunnen beantwoorden.
    • Related Articles

    • E-learning beheer: Arrangementen

      Als beheerder kun je zelf arrangementen samenstellen van LTI en/of SCORM e-learnings. Arrangement aanmaken 1. Navigeer naar beheer -> e-learning beheer 2. Klik op de plusknop (rechtsonder) 3. Voer de naam in van het arrangement. Deze naam zal worden ...
    • E-learning beheer: een LTI link toevoegen (basis knoppen)

      LTI link toevoegen Bij het instellen van een LTI link is het belangrijk om dit in overleg met de aanbieder te doen. De aanbieder bepaalt de instellingen, zowel inhoudelijk (de hoogte van de cesuur), als technisch (wat wordt er gecommuniceerd en ...
    • E-learning beheer: testen van een LTI

      Introductie: testen van van de content Het is raadzaam om een nog niet gepubliceerde LTI te testen. Nadat je de LTI gegevens hebt ingevoerd en opgeslagen kun je de LTI gaan afspelen via het overzicht. Klik op 'Afspelen'. Er zal een pop-up venster ...
    • E-learning beheer: een LTI link toevoegen (detail knoppen)

      In het artikel E-learning beheer: een LTI link toevoegen (basis knoppen) is de basis uitgelegd van het e-learning beheer. In dit artikel gaan we in detail verder in op de betekenis achter elke knop. Algemene gegevens De Naam is het belangrijkste ...
    • E-learning beheer: beperkingen en aandachtspunten

      Beperkingen e-learning beheer Er zijn enkele beperkingen waar op dit moment rekening mee gehouden worden bij het gebruik van e-learning beheer. Deze zijn: Het is nog niet mogelijk om arrangementen te maken die bestaan uit meer dan 1 LTI link. Deze ...