Vragenlijsten inrichten

Vragenlijsten inrichten

Vragenlijsten inrichten

Het scherm is te benaderen via Inrichting – Vragenlijsten.
In de module vragenlijsten is het mogelijk om eigen vragenlijsten aan te maken, te wijzigen en te verwijderen (onder bepaalde voorwaarden).

Het hoofdscherm ziet er als volgt uit:

De functie van de tabbladen ‘Dossier hoofdstuk’, ‘Dossier categorie’, ‘Paragraaf’, ‘Matrix’ en ‘Zichtbaarheid’ worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.

Tabblad 'Dossier hoofdstuk'
Op dit tabblad kunnen hoofdstukken worden gedefinieerd. De naam van een hoofdstuk is de naam van de vragenlijst zoals in de onderstaande afbeelding is te zien.  

Via het filter kan worden gezocht op ‘Nummer’, ‘Omschrijving’, ‘Soort’, ‘Evaluatie’ en ‘Categorie’.
De listview toont de volgende gegevens:

Veld

Omschrijving

Nummer

Het nummer van het hoofdstuk.

Omschrijving

De naam van het hoofdstuk (oftewel de naam van de vragenlijst).

Soort

Het soort van het hoofdstuk (Inschrijving, Behandeling of 'N.V.T.').

Evaluatie

Aanvinken als het hoofdstuk een evaluatie hoofdstuk betreft.

Categorie

De categorie van het hoofdstuk waar de vragenlijst onder moet worden getoond.

Middels de onderstaande buttons kunnen de volgende acties worden uitgevoerd:


voor het toevoegen van een nieuw hoofdstuk;


voor het toevoegen van rollen aan een hoofdstuk (oftewel vragenlijst). Per rol kan worden aangegeven of een gebruiker met deze rol lees- of schrijfrechten heeft. Alleen gebruikers met deze rol zien het betreffende hoofdstuk;


detail gegevens van een bestaand hoofdstuk bekijken, toevoegen en wijzigen (welke onderdelen/vragen moet de vragenlijst bevatten). Zie onderstaande paragraaf;


basisgegevens van het hoofdstuk wijzigen (omschrijving, soort, evaluatie en categorie);


verwijderen van een hoofdstuk.

Bedrijfsregel
Indien een vragenlijst is gekoppeld aan een client dan kan de vragenlijst niet meer worden gewijzigd of verwijderd.

Detail gegevens van een bestaand hoofdstuk bekijken, toevoegen en wijzigen
Middels de onderstaande buttons kunnen de volgende acties worden uitgevoerd:


1. voor het toevoegen van een tabblad;

2. voor het toevoegen van een nieuwe paragraaf, matrix of module. Hierbij kan worden gebruik gemaakt van het klembord;


middels deze knop kan de paragraaf, matrix of module een positie omhoog worden geplaatst;


middels deze knop kan de paragraaf, matrix of module een positie omlaag worden geplaatst;


detailgegevens van de paragraaf, matrix of module wijzigen (verplicht, default zichtbaar, hoogte, berekening, zichtbaarheidsberekening);


1. voor het verwijderen van een tabblad;

2. voor het verwijderen van een paragraaf, matrix of module.

De volgende detail gegevens worden bij uitklappen getoond:

Veld

Omschrijving

Omschrijving

De omschrijving van de gekoppelde paragraaf, matrix of module, met het volgnummer (van resp. de paragraaf, matrix of module) tussen haakjes er achter.

Soort

Paragraaf, matrix of module.

Verplicht

Met dit veld kan per hoofdstuk aangegeven worden of het verplicht is een bepaalde paragraaf in te vullen. Wanneer de verplichte velden niet ingevuld zijn en de vragenlijst wordt definitief gemaakt, dan komt er een melding in het scherm. De niet-ingevulde verplichte paragrafen worden weergegeven in het rood. De vragenlijst kan niet definitief worden gemaakt zolang de verplichte velden niet zijn gevuld. Default staat het vinkje uit.

Default zichtbaar

De vraag wordt default getoond indien dit veld is aangevinkt.

Hoogte

De hoogte van het veld in de vragenlijst.

Berekening

Voer hier een berekening (in sql notatie) zodat het een waarde oplevert als antwoord op de berekening (zie screenshots hieronder voor een voorbeeld). Je kunt hier geen SQL's invoeren om informatie uit de database te halen (wat wel kan bij het inrichten van een paragraaf met als antwoord een sql). Het is mogelijk om met antwoorden van paragrafen of met antwoorden op vragen uit een matrix te rekenen. Bij een berekening van antwoorden uit een matrix kies je in de berekening voor het volgnummer van de matrix in het hoofdstuk en de paragraaf van de matrix, bijvoorbeeld [100, 40] waarbij 100 het volgnummer van de matrix is en 40 de paragraaf binnen de matrix. Deze functionaliteit werkt alleen bij weergave van de vragenlijst in USER®ADF.

Zichtbaarheidsberek.

Kies hier een zichtbaarheidsberekening uit de LOV. Hierin kan aangegeven worden dat een vraag alleen weergegeven moet worden bij een bepaald antwoord op een andere vraag.

Bijvoorbeeld:

Als vraag 10 (volgnummer in hoofdstuk) een antwoord heeft '1' dan mag de vraag zichtbaar zijn en anders niet. Deze functionaliteit werkt alleen bij weergave van de vragenlijst in USER®ADF.

Tabblad 'Dossier categorie'
Op dit tabblad kunnen de verschillende 'Dossier categorieën' worden ingezien. Het is niet mogelijk om hier wijzigingen in aan te brengen (m.u.v. gebruiker IMPULSE).

Tabblad 'Paragraaf'
Op dit tabblad kunnen de verschillende Paragrafen worden ingezien, toegevoegd, gewijzigd en verwijderd. 
Via het filter kan worden gezocht op ‘Nummer’, ‘Omschrijving’, ‘Soort’, ‘Soort antwoord' en ‘Type’.
De listview toont de volgende gegevens:

Veld

Omschrijving

Nummer

Het nummer van de paragraaf.

Omschrijving

De naam van de paragraaf.

Soort antwoord

Het soort antwoord dat bij de paragraaf hoort (alfanumeriek, numeriek, keuzemogelijkheid, SQL-statement, Datum, Ja/Nee, File bestand).

Bij Ja/Nee wordt een checkbox aangemaakt die aangevinkt kan worden wanneer het antwoord Ja is. Let er op dat een lege checkbox zowel kan betekenen dat het antwoord Nee is als dat er geen antwoord is ingevuld. In veel gevallen is het duidelijker om voor de soort Keuzemogelijkheden te kiezen en daar de opties 'Ja' en 'Nee' in te voeren.

Soort

Het soort van de paragraaf (Inschrijving of Behandeling).

Omschrijving ADF

Hier is het mogelijk om HTML-opmaak te gebruiken voor de omschrijving. Dit werkt niet in FORMS, alleen in ADF.

Type

Het type van de paragraaf (Normaal of Vervolg). Een vervolgvraag kan gekoppeld worden aan een antwoord op een andere vraag. Bijvoorbeeld: Indien als antwoord Ja wordt gegeven, dan kan als vervolgvraag om een toelichting worden gevraagd.

Min waarde

Alleen als het soort antwoord 'numeriek' is, kan de minimale waarde van het antwoord worden opgegeven.

Max waarde

Alleen als het soort antwoord 'numeriek' is, kan de maximale waarde van het antwoord worden opgegeven.

SQL-statement

Het SQL-statement behorende bij de paragraaf en wordt alleen getoond als het soort antwoord 'SQL-statement' is. Het antwoord wordt opgehaald uit de database met een zogenaamde sql-statement. Een voorbeeld van hoe een SQL-statement om de naam van de client in het dossier te tonen:

select klnt_naam from klient where :klient = klnt_nummer (geen ';' aan het einde van het SQL-statement!) 

':klient = klnt_nummer' zorgt ervoor, dat het gegevens betreffende de geselecteerde cliënt worden geselecteerd;

':volgnummer = insc_volgnummer' zorgt ervoor, dat gegevens betreffende de geselecteerde inschrijving worden geselecteerd;

':volgnr_beh = beha_volgnr_beh' zorgt ervoor, dat gegevens betreffende de geselecteerde behandeling worden geselecteerd.

Ja waarde

Alleen als het soort antwoord 'Ja/Nee' is dan kan hier de waarde die hoort bij het antwoord 'Ja' in worden ingevoerd.

Nee waarde

Alleen als het soort antwoord 'Ja/Nee' is dan kan hier de waarde die hoort bij het antwoord 'Nee' in worden ingevoerd.

Help tekst

Het is mogelijk om een help tekst (tooltip) in te richten bij een paragraaf. In dat geval komt achter de vraag een icoontje te staan, waarop gedrukt kan worden. Dit kan gebruikt worden om extra uitleg te geven over de vraag, of om een link in op te nemen. In de tooltip kan gebruik worden gemaakt van HTML.

Antwoord opslaan

Middels dit veld kan op paragraaf niveau worden aangegeven of het antwoord van een SQL-statement bij het definitief maken van een vragenlijst opgeslagen moet worden. Als de vragenlijst definitief wordt gemaakt, wordt het resultaat van de SQL van dat moment opgeslagen. Indien de vragenlijst weer niet definitief wordt gemaakt, wordt dat antwoord weer overschreven met het nieuwe resultaat van het SQL-statement. Dit veld wordt alleen getoond als soort antwoord 'SQL-statement'.

Mogelijkheden

Alleen als het soort antwoord 'Keuzemogelijkheid' is, kunnen de mogelijke antwoord opties worden ingevoerd. Aan elk antwoord optie kan een Waarde worden toegekend. In het veld Vervolg paragraaf kan worden aangegeven welke vervolgvraag moet verschijnen als de bijbehorende waarde is ingevoerd. Een vervolgvraag heeft het type 'Vervolg'. 

Middels de buttons kunnen de volgende acties worden uitgevoerd:


Voor het toevoegen van een nieuwe paragraaf;


Met deze knop kan het 'Paragraaf klembord' worden ingeklapt.


Met deze knop kan het 'Paragraaf klembord' worden uitgeklapt.


Middels deze knop kan een paragraaf worden toegevoegd aan het 'Paragraaf klembord'.


Voor het toevoegen van rollen aan een paragraaf. Per rol kan worden aangegeven of een gebruiker met deze rol lees- of schrijfrechten heeft. Alleen gebruikers met deze rol zien de betreffende paragraaf;


Hiermee kunnen de basisgegevens van de paragraaf worden gewijzigd zolang de paragraaf nog niet is gebruikt bij een vragenlijst die is vastgelegd bij een cliënt. In dat geval kunnen enkel de omschrijving en help-tekst worden aangepast. De aanpassing gaat dan direct in, ook op de bestaande.


Hiermee kan een paragraaf worden gekopieerd als de paragraaf nog niet is gebruikt bij een vragenlijst die is vastgelegd bij een cliënt.


Hiermee kan een paragraaf worden verwijderd als de paragraaf nog niet is gebruikt bij een vragenlijst die is vastgelegd bij een cliënt.

Op het klembord kan deze knop worden gebruikt om een paragraaf van het klembord te verwijderen.

NotesBedrijfsregel
Indien de paragraaf behoort tot een hoofdstuk die reeds aan een client is gekoppeld dan kan de vragenlijst niet meer worden gewijzigd of verwijderd. In dat geval kan de paragraaf worden gekopieerd en deze vervolgens worden gewijzigd.

Paragraaf klembord
Op het 'Paragraaf klembord' kunnen paragrafen worden toegevoegd en verwijderd. Bij het koppelen van de paragrafen aan hoofdstukken kan vanaf het Klembord de paragrafen worden toegevoegd. Het klembord kan het beste worden gezien als een soort klembord waar de paragrafen kunnen worden geplaatst die later bij het koppelen met het hoofdstuk (vragenlijst) weer kan worden gebruikt.

Tabblad 'Matrix'
Op dit tabblad kunnen de verschillende Matrixen (tabellen) worden ingezien, toegevoegd, gewijzigd en verwijderd. 
Via het filter kan worden gezocht op ‘Nummer’ en ‘Omschrijving’.
De listview toont de volgende gegevens:

Veld

Omschrijving

Nummer

Het nummer van de matrix.

Omschrijving

De naam van de matrix.

Alle velden in de matrix

Indien de matrix uit a kolommen en b rijen bestaat dan worden hier 'a x b =' velden getoond.

Middels de buttons kunnen de volgende acties worden uitgevoerd:


Voor het toevoegen van een nieuwe matrix;


Met deze knop kan het 'Matrix klembord' worden ingeklapt.


Met deze knop kan het 'Matrix klembord' worden uitgeklapt.


Middels deze knop kan een matrix worden toegevoegd aan het 'Matrix klembord'.


Hiermee kunnen de basisgegevens van de matrix worden gewijzigd (omschrijving, kolommen en rijen);


Hiermee kan een matrix worden kopiëren.


Hiermee kan een matrix worden verwijderd als de paragraaf nog niet is gebruikt bij een vragenlijst die is vastgelegd bij een cliënt.

Op het klembord kan deze knop worden gebruikt om een matrix van het klembord te verwijderen

NotesBedrijfsregel
Indien de paragraaf behoort tot een hoofdstuk die reeds aan een client is gekoppeld dan kan de vragenlijst niet meer worden gewijzigd of verwijderd. In dat geval kan de paragraaf worden gekopieerd en deze vervolgens worden gewijzigd.

Matrix klembord
Op het 'Matrix klembord' kunnen matrixen worden toegevoegd en verwijderd. Bij het koppelen van de matrix aan hoofdstukken kan vanaf het Klembord de matrixen worden toegevoegd. Het klembord kan het beste worden gezien als een soort klembord waar de matrixen kunnen worden geplaatst die later bij het koppelen met het hoofdstuk (vragenlijst) weer kan worden gebruikt.

Stappenplan voor het aanmaken van een Matrix

Stap 1 'Definieer de matrix'

Stap 2 'Aanmaken van SQL paragrafen voor alle rijen en kolommen'

Maak sql paragrafen aan voor alle rijen en kolommen. Hierbij is handig om in de naam van de paragraaf de naam/nummer van de matrix, het kolomnummer en het rijnummer op te geven. Bijvoorbeeld 'M6K1R1' wat betekent; Matrix 6, kolom 1, regel 1. Zo kan je snel zien welke paragraaf in welk vakje geplaatst moet worden.

Bijvoorbeeld voor het maken van de volgende matrix dienen vier SQL paragrafen te worden aangemaakt (voor de tekst 'Inflenca-achtige symptomen, Koorts, Maandag en Dinsdag):

Influenca-achtige symtomen

Koorts

Maandag

Dinsdag

De paragraaf voor 'Influenca-achtige symptomen' ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

Stap 3 'Koppel de matrix met de in stap 2 de gemaakte paragrafen'

Op het tabblad Matrix kan de aangemaakte matrix worden gewijzigd. Middels het potloodje kunnen de paragrafen worden gekoppeld die in stap 2 zijn aangemaakt. In het voorbeeld gaat het om het koppelen van '1X2', '1X3', '2x1' en '3x1'. Na het koppelen van de paragrafen ziet de matrix er als volgt uit:

Stap 4 'Maak de antwoord paragrafen aan'

Maak antwoord paragrafen aan voor alle antwoord cellen. Hierbij is handig om in de naam van de paragraaf de naam/nummer van de matrix, het kolomnummer en het rijnummer op te geven. Bijvoorbeeld 'M6K1R1' wat betekent; Matrix 6, kolom 1, regel 1. Zo kan je snel zien welke paragraaf in welk vakje geplaatst moet worden.

Voor een antwoord cel waar de waarde Ja of Nee moet kunnen worden ingevoerd, ziet de paragraaf er bijvoorbeeld als volgt uit:

Stap 5 'Koppel de antwoord paragrafen aan de matrix cellen'

Op het tabblad Matrix kan de aangemaakte matrix worden gewijzigd. Middels het potloodje kunnen de antwoord paragrafen worden gekoppeld die in stap 4 zijn aangemaakt. In het voorbeeld gaat het om het koppelen van '2X2', '2X3', '3x2' en '3x3'. Na het koppelen van de antwoord paragrafen ziet de matrix er als volgt uit:

Stap 6 'Koppel de matrix aan het betreffende hoofdstuk'

Onder tab 'Dossier hoofdstuk' kan middels het oog-icoon, daarna het plus-icoon en vervolgens op tabblad 'Matrix' een matrix worden toegevoegd. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van het klembord.

Op het cliënt dashboard ziet de aangemaakte matrix in de vragenlijst er als volgt uit:

Tabblad 'Tabblad'
Op dit tabblad kunnen de verschillende Tabbladen worden ingezien, toegevoegd, gewijzigd en verwijderd.  

Tabblad 'Zichtbaarheid'
Op dit tabblad kunnen de verschillende 'Zichtbaarheid berekeningen' worden ingezien, toegevoegd, gewijzigd en verwijderd. In de berekening kan worden verwezen naar het volgnummer van de paragraaf, matrix of module binnen het hoofdstuk. Let op: het gaat niet om het volgnummer van de paragraaf, matrix of module maar om het volgnummer van de paragraaf, matrix of module binnen het betreffende hoofdstuk. Dit volgnummer is vooralsnog alleen in te zien in Forms (betreft een bug).

Voorbeeld van een Zichtbaarheid berekening:

 

Rollen

Rollen:

Omschrijving:

SYSOP

Geeft lees- en schrijfrechten voor de vragenlijst module.

    • Related Articles

    • Toestemmingen inrichten

      Toestemmingsverklaringen inrichten Het scherm is bereikbaar via Inrichting - Cliënt – Toestemmingsverklaringen. Toestemmingen Hier worden alle ingerichte individuele toestemmingen getoond, onderverdeeld in de ingerichte categorieën. De volgende ...
    • Inrichten facturatie en declaratie (Billing)

      Op dit moment beschikbaar voor de volgende factuurstromen: ZPM-GGZ ZPM-FZ DBC-MSZ-MSR DBC-MSZ-AP Inhoud Inrichten factuurnummers Inrichten Vecozo certifcaten Configuratie facturatie Inrichten Vecozo certificaten Inrichten ondergrens Factuurnummers De ...
    • Inrichten DBC-MSZ facturatie en declaratie

      Inhoud Inrichten grootboek MSZ Inrichten grootboek prestaties MSZ Inrichten cluster MSZ Inrichten betaler cluster MSZ Inrichten Verkoopprijs MSZ Inrichten financiële aanlevering DIS Grootboek DBC-MSZ Om financiële transacties te herleiden wordt het ...
    • Inrichten ZPM facturatie en declaratie

      Onder constructie!
    • Cliëntportaal

      Cliëntportaal Cliënten kunnen in het cliëntportaal gebruik maken van een aantal modules waarin gegevens vanuit de database van USER worden getoond. In enkele gevallen (mits met de juiste rollen) kan interactie plaatsvinden tussen cliënt en ...