Medicatie

Medicatie

Medicatie

Het scherm is te benaderen via de tegel Inrichting - Medicatie.

Inrichten mate van bewijs contra-indicatie

Bij het vastleggen van een contra-indicatieaard moet de mate van bewijs worden vastgelegd.  De mate van bewijs geeft de voorschrijver de mogelijkheid om aan te geven op basis waarvan de contra-indicatieaard bekend is. Standaard worden vier waarden uitgeleverd:
  1. Anamnestisch
  2. Eigen observatie
  3. Labonderzoek
  4. Melding collega

Deze gegevens kunnen in de module worden aangepast of er kunnen nieuwe worden toegevoegd. In het onderdeel medicatie staat meer informatie over de contra-indicatieaard.

Inrichten klinische afdeling/groep en uitgiftepost

Alles met betrekking tot het (klinisch) uitdelen of afhalen van medicatie kan ingericht worden onder de tegel 'inrichten klinische afdeling/groep en uitgiftepost'. De inrichting wordt vastgelegd op een combinatie van afdeling & groep. De afdeling & groep combinatie kan aan de linkerkant van het scherm gekozen worden. Alleen die afdelingen & groepen worden getoond waar een klinisch of opiaten behandelprogramma is toegestaan. Daarnaast bestaat  de mogelijkheid om te zoeken op de naam van de afdeling of groep. De lijst wordt na zoeken teruggebracht tot alle afdelingen & groepen die voldoen aan de zoekcriteria.

Na het selecteren van een afdeling & groep kunnen onderstaande zaken ingericht worden.

Uitgiftemomenten

Wanneer een cliënt in een klinische setting verblijft en medicatie krijgt uitgegeven dient dit op één of meerdere momenten op de dag te gebeuren. Dit zijn de zogeheten uitgiftemomenten. Voor de betreffende afdeling & groep kunnen één of meerdere uitgiftemomenten worden ingericht. Per uitgiftemoment kunnen de volgende gegevens worden opgegeven:

  1. Soort: er zijn twee soorten uitgiftemomenten, namelijk reguliere en overige uitgiftemoment. De overige uitgiftemomenten zijn altijd gekoppeld aan een speciale activiteit op een bepaalde dag, bijvoorbeeld: ontbijt, lunch, diner of slaapmedicatie. De lijst met soorten uitgiftemomenten wordt door Impulse onderhouden.
  2. Uitgiftetijd: het tijdstip op de dag waarop de medicatie uitgegeven wordt.
  3. Prioriteit: het inrichten van een prioriteit is belangrijk bij het aanmaken van een nieuwe medicatievoorschrift. Bij het voorschrijven worden de uitgiftemomenten namelijk automatisch gevuld met de uitgiftemomenten op volgorde van prioriteit zoals ingericht. Krijgt een cliënt bijvoorbeeld 2 maal daags 1 tablet (2D1T) en zijn deeltijden ingericht om 08:00 uur (prio 1), 17:00 uur (prio 2) en 13:00 uur (prio 3) dan worden de uitgiftemomenten voor dit betreffende voorschrift automatisch gevuld met 08:00 uur en 17:00 uur.
    1. Een prioriteit mag maar één keer voorkomen per afdeling & groep.
    2. Uitgiftetijden van het soort regulier moeten geprioriteerd worden, terwijl dit bij overige uitgiftemomenten niet verplicht is, maar wel is toegestaan.

Apotheek

Voor de afdeling & groep kan vastgelegd worden wanneer de apotheek de medicatie komt afleveren. Wanneer deze informatie is ingericht wordt voor een klinisch opgenomen cliënt op het voorschrift de apotheek automatisch gevuld en daarnaast de startdatum van het voorschrift bepaald aan de hand van de eerstvolgende leveringsdag en -tijd. De volgende bedrijfsregels zijn van toepassing:

  1. Op een bepaalde datum kan altijd maar één apotheek actueel zijn bij een afdeling & groep.
  2. De leveringstijden mogen elkaar niet overlappen op een bepaalde datum. Het is dus niet mogelijk om vanaf 01-01-2016 op de maandag twee leveringstijden in te richten om 18:00 uur. Een leveringstijd om 17:00 uur en één om 18:00 uur is wel mogelijk.
  3. Apotheekhoudende instanties - Bij de verstrekker kunnen ook apotheekhoudende instanties  worden geselecteerd.

Aanwezigheidsduur cliënt tijdens uitgifte of afhalen

Voor het uitgeven of afhalen van medicatie kan een gemiddelde aanwezigheidsduur van de cliënt worden ingericht. Deze aanwezigheidsduur wordt gebruikt om de lengte van de afspraak te bepalen die wordt gegenereerd in de agenda van de afdeling & groep voor het uitgeven of afhalen van medicatie. Zijn er voor het uitgiftemoment op maandag om 17:00 uur 5 cliënten die medicatie uitgedeeld krijgen en is de gemiddelde uitgifteduur 5 minuten, dan wordt een afspraak in de agenda geplaatst met een lengte van 25 minuten (van 17:00 tot 17:25 uur).

Afhaalschema

Naast dat voor klinische cliënten medicatie op locatie wordt uitgedeeld kunnen cliënten ook langskomen om de medicatie af te halen. Dit gaat via een afhaalschema. Een vooraf ingericht schema die overkoepelend is aan de afdeling & groep kan  gekoppeld worden aan één of meerdere afdelingen & groepen. Het afhaalschema kan vervolgens gekozen worden wanneer de cliënt een voorschrift krijgt en op de betreffende afdeling & groep een behandeling ontvangt.

Een nieuw afhaalschema kan worden ingericht door op de knop "toevoegen/wijzigen afhaalschema's" te klikken. In het scherm dat nu opent dient eerst een afhaalschema te worden ingericht met de volgende gegevens:

  1. Naam afhaalschema: het is belangrijk dat hier een duidelijke naam wordt gekozen. Op de naam wordt namelijk gezocht bij het kiezen van een afhaalschema op het voorschrift van een cliënt.
  2. Frequentie: de frequentie waarin het afhaalschema herhaald wordt. Wordt het schema bijvoorbeeld 1x in de 2 weken herhaald en is ingericht dat de afhaaldagen in het schema op maandag en donderdag om 10:00 uur zijn dan komt de cliënt dus in de ene week op maandag en donderdag langs om de medicatie af te halen en in de daaropvolgende week komt de cliënt niet langs en neemt deze de medicatie in vanuit de afgehaalde hoeveelheid medicatie.

Per afhaalschema kunnen vervolgens één of meerdere afhaalmomenten worden ingericht. Een afhaalmoment is de combinatie van een dag in de week (maandag t/m zondag) gecombineerd met een tijd. Het is niet toegestaan om bij een afhaalschema twee keer hetzelfde afhaalschema met een dag en tijd in te richten.

Tips

In sommige gevallen worden de afspraken niet gegenereerd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Let op:

  1. De activiteiten die gekoppeld zijn aan het afhalen of uitdelen (zie ook medicatie inrichting algemeen) moeten toegestaan zijn bij het behandelprogramma van de cliënt waarbij wordt voorgeschreven.
  2. Het afspraaktype medicatieverstrekking moet toegestaan zijn bij activiteiten gekoppeld aan het afhalen of uitdelen.
  3. Het vinkje 'contacten' moet zijn aangevinkt bij het behandelprogramma van de cliënt.

Controletermijn medicatieopdracht

Inrichten controletermijn
Omdat medicatieopdrachten oneindig kunnen doorlopen is het voor de arts noodzaak om één keer in de zoveel tijd de medicatieopdracht te controleren. In dit scherm kan daarom per prescriptie- of handelsmiddel worden ingericht wat de betreffende termijn is voor de signalering. Wordt bijvoorbeeld ingericht dat 'Abacavir tablet FO 300mg' een controletermijn heeft van 10 dagen dan wordt een aantal dagen na de start van de medicatieopdracht een knop getoond in het medicatieoverzichtscherm dat de medicatieopdracht gecontroleerd dient te worden.

Wanneer een medicatieopdracht wordt aangemaakt en voor het middel is geen specifieke controletermijn ingericht dan wordt teruggevallen op de default controletermijn. Deze default controletermijn wordt standaard uitgeleverd met de waarde '0' dagen. In dat geval hoeven medicatieopdrachten dus niet gecontroleerd te worden. Wanneer voor het specifieke middel uit het voorschrift geen controletermijn is ingericht en de default controlertermijn is 20 dagen dan zal de medicatieopdracht dus 20 dagen na start van het voorschrift gecontroleerd moeten worden.

Van de ingerichte controletermijn is door de arts altijd af te wijken door deze te wijzigen tijdens het invoeren van het voorschrift.

Signalering controletermijn
Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om in te richten hoeveel dagen voordat de controletermijn verstrijkt de controle in de signalering van de behandelaar en de controleknop in de module verschijnt. Is de eerstvolgende controledatum bijvoorbeeld over 5 dagen en is in de signalering de controletermijn ingesteld op 6 dagen dan zal de behandelaar de controle dus in zijn signalering zien. Is de signalering controletermijn echter 4 dagen dan zal de behandelaar het middel vandaag nog niet in de signalering zien, maar zal deze pas morgen verschijnen.

Medicatie inrichting algemeen
Alle inrichting die niet valt onder één van de vorige onderdelen kan worden ingericht onder de 'medicatie inrichting algemeen'. Het betreffen hier vaak zaken die overkoepelend zijn voor de gehele module of organisatie.

Voorschrijven
Voor het voorschrijven kunnen de volgende instellingen worden aangepast:

  1. Nieuw voorschrift standaard aanmaken als type: geeft aan welk type voorschrift er aangemaakt moet worden bij binnenkomst van het voorschrijfscherm. Het komt namelijk voor dat zorginstellingen die zelf niet mogen voorschrijven toch bij willen houden welke middelen de cliënt voorgeschreven heeft gekregen door externen. Standaard staat deze instelling op 'intern', maar deze is dus ook aan te passen naar 'extern'.
  2. Mag er Belgische medicatie voorgeschreven worden: geeft aan of er volgens de Nederlandse lijst met geneesmiddelen (G-standaard met PRK / HPK nummers) voorgeschreven kan worden of dat er gebruik gemaakt wordt van de Belgische lijst (CNK nummers). Wanneer gekozen wordt voor Belgische geneesmiddelen zal er geen controle plaatsvinden op contra-indicaties, pseudodubbel medicatie, interacties en dosering.

Verstrekken
Voor verstrekken kunnen de volgende instellingen worden aangepast:

  1. Activiteit bij uitdeelronde: geeft aan welke activiteit de agenda afspraak moet hebben bij het uitdelen van medicatie binnen de instelling. Deze activiteit is één keer in te richten en is daarna niet meer aan te passen. Daarnaast mag deze activiteit niet hetzelfde zijn als de activiteit bij afhalen.
  2. Activiteit bij afhalen: geeft aan welke activiteit de agenda afspraak moet hebben wanneer cliënten de medicatie bij de instelling komen afhalen. Deze activiteit is één keer in te richten en is daarna niet meer aan te passen. Daarnaast mag deze activiteit niet hetzelfde zijn als de activiteit bij uitdelen.
  3. Medicatieverstrekking debug loggen: wanneer er problemen zijn met de medicatieverstrekking kan deze optie aangezet worden om meer debuginformatie te loggen. Omdat deze optie veel debuginformatie oplevert is het verstandig deze alleen aan te zetten op de testomgeving. De informatie is terug te vinden in het scherm 'logboek meldingen' te vinden onder beheer -> logboek.
  4. Genereer verstrekkingen voor x dagen vooruit in nachtelijke job: geeft aan voor hoeveel dagen in de toekomst de nachtelijke job medicatieverstrekkingen dient te controleren en genereren in de nachtelijke job. Staat het aantal dagen bijvoorbeeld op 28 dagen dan zullen er voor 28 dagen vooruit verstrekkingen aanwezig zijn in de agenda. Iedere nacht bij het draaien van de job wordt er één dag aan verstrekkingen toegevoegd aan de agenda en worden de overige 27 dagen gecontroleerd en eventueel aangepast.
  5. Genereer verstrekkingen voor x dagen vooruit bij definitief maken: geeft aan voor hoeveel dagen in de toekomst medicatieverstrekkingen aangemaakt moeten worden bij het definitief maken van het voorschrift. Omdat het aanmaken en controleren van verstrekkingen een complex proces is kan het bij het definitief maken even duren voordat het voorschrift definitief is. Om de wachttijd voor de voorschrijver te beperken kan ervoor gekozen worden om bijvoorbeeld maar 1 of 2 dagen aan verstrekkingen aan te maken.
  6. Aantal dagen terug verplaatsen: Het aantal dagen die de vanaf-datum bij het verplaatsen van verstrekkingsmomenten terug kijkt vanaf de systeemdatum.
  7. Aantal dagen vooruit verplaatsen: Het aantal dagen die de tm-datum bij het verplaatsen van verstrekkingsmomenten verder kijkt vanaf de systeemdatum.

Rollen

Rollen:

Omschrijving:

MEDICATIE_ONDERHOUD

Geeft toegang tot de module medicatie-onderhoud met lees- en schrijfrechten.

MEDICATIE_ONDERHOUD_LEES

Geeft toegang tot de module medicatie-onderhoud met leesrechten.

 

    • Related Articles

    • Middel of maatregelen

      Actie commissie scherm Het scherm is te benaderen via de tegel Inrichting - Middel of maatregelen - Actie commissie. In dit scherm kan men de verschillende acties die een MIP commissie onderneemt vastleggen. Bij het invoeren van een melding kan men ...
    • Algemeen gebruik

      Algemeen gebruik Algemeen Dashboard openen Dossier cliënt Gerelateerd scherm of module Nieuw item Vorig scherm Hoofdscherm op het dashboard Agenda medewerker Lijst met waardes Berichten via webcenter Werklijst Nieuw zorgproces Sticky toolbar Toolbar ...
    • Algemeen gebruik

      Algemeen gebruik Algemeen Dashboard openen Dossier cliënt Gerelateerd scherm of module Nieuw item Vorig scherm Hoofdscherm op het dashboard Agenda medewerker Lijst met waardes Berichten via webcenter Werklijst Nieuw zorgproces Sticky toolbar Toolbar ...
    • Klinisch dashboard

      Klinisch dashboard Bij het openen van het Klinisch dashboard verschijnt een lijst met de afdeling/groepen waarbij de categorie met nummer 90080 (over het algemeen ingericht met naam 'TOT klinisch') is vastgelegd. In het scherm 'inrichting - ...
    • FACT dashboard

      FACT dashboard Bij het openen van het FACT dashboard verschijnt een lijst met de afdeling/groepen waarop vandaag een afspraak van het type 'vergadering' staat gepland. De activiteit waaraan de categorie FACT is gekoppeld wordt ook getoond. Het maakt ...