De weken tellen-functionaliteit geeft ouders de mogelijkheid om een vast aantal weken opvang af te nemen. Heeft een ouder een 4-weken vakantiepakket aangeschaft en zijn deze weken reeds verbruikt? Dan wordt het kind de vijfde week niet meer verwacht; de ouder moet deze dagen dan als incidentele opvang opgeven. Dat is gunstig voor de kinderopvangorganisatie en de ouder weet waar hij of zij aan toe is.
Per pakket wordt aangegeven of het weken tellen wel of niet van toepassing is. Als de betreffende optie is aangezet, dan houdt KindPlanner rekening met het aantal weken die zijn ingevuld bij dat pakket. Het weken tellen geldt vanaf de ingangsdatum van het eerste afgenomen contract van het opvangsoort. Op het ouderportaal worden witte tijdblokken getoond op het moment dat het aantal opvangweken is verbruikt. Ouders kunnen extra opvang aanvragen door op deze witte tijdblokken te klikken.
Wanneer een kind voor een gehele opvangweek afwezig is gemeld (ongeacht type afwezigheid), wordt er achter de laatste opvangweek automatisch een nieuwe opvangweek (groene tijdblokken) geplaatst.
De peildatum waar het weken tellen rekening mee houdt, is de ingangsdatum van de planning of van het kalenderjaar. Wanneer een kind start op 1 juni en het weken tellen is ingesteld op basis van kalenderjaar, dan heeft het kind vanaf 1 juni recht op het aantal opgegeven opvangweken dat ingevoerd is in de planning. Op 1 januari van het volgende jaar heeft het kind weer recht op nieuwe opvangweken en wordt er vanaf die datum geteld.
Peildatum instellen
Per pakket instellen
Aantal weken opvang per planning (optioneel)
Goed om te weten!
Voorbeeld 1: Het eerste contract met 3 weken vakantieopvang heeft 01-01-2019 als ingangsdatum. Per 01-08-2019 gaat een nieuw contract in wegens een wijziging aan het pakket of aantal opvangdagen. Het kind heeft in dit geval vanaf 01-01-2020 weer recht op nieuwe opvangweken.
Voorbeeld 2: Een kind heeft opvang nodig op de dinsdag en donderdag. De planning moet dan ingaan op een maandag of dinsdag en niet later. Gebeurt dit niet en gaat de planning op de woensdag in? De ouder zal op de eerste dinsdag geen groen tijdblok zien; het kind wordt dus niet verwacht op de groep.
Voorbeeld 3: Een kind heeft opvang op maandag en donderdag. Tweede paasdag (een sluitingsdag) valt op een maandag. De ouder meldt het kind af voor de donderdag waardoor de gehele opvangweek wordt verschoven; de maandag wordt namelijk ook gezien als een afwezigheid. Als de ouder het kind die donderdag niet afmeldt, dan kan die maandag worden geruild.
Voorbeeld 4: Een kind heeft opvang op donderdag en vrijdag. Het kind wordt op een donderdag op afwezig gezet. Zolang het kind de vrijdag in dezelfde week niet wordt afgemeld, wordt de opvangweek niet verschoven.
Voorbeeld 5: Een contract met 4 weken vakantieopvang is geldig van 01-01-2019 tot 01-06-2019. Aangezien het contract voor een half jaar van toepassing is, heeft het kind recht op slechts 2 weken vakantieopvang.
Voorbeeld 6 (weken tellen op basis van kalenderjaar): Een 3 weken vakantiecontract heeft 01-03-2019 als ingangsdatum. Het kind wordt verwacht in de meivakantie (2 weken) en eerste week van de zomervakantie (1 week); op het ouderportaal ziet de ouder groene tijdblokken. Vanaf 01-01-2020 heeft het kind recht op drie nieuwe opvangweken. Wordt het kind de eerste week van de meivakantie afgemeld? Dan wordt het kind ook verwacht in de tweede week van de zomervakantie.
Voorbeeld 7 (weken tellen op basis van ingangsdatum planning): Een 3-weken vakantiecontract heeft 01-03-2019 als ingangsdatum. Het kind wordt verwacht in de meivakantie (2 weken) en eerste week van de zomervakantie (1 week); op het ouderportaal ziet de ouder groene tijdblokken. Vanaf 01-03-2020 heeft het kind recht op drie nieuwe opvangweken. Wordt het kind de eerste week van de meivakantie afgemeld? Dan wordt het kind ook verwacht in de tweede week van de zomervakantie.