Gebruikersrollen in Beheer

Menu-optie: SDB*Beheer | Applicatie | Gebruikers

Met deze menuoptie zie je alle gebruikersprofielen. Aan een gebruiker zijn één of meerdere rollen toegewezen door deze aan te vinken (via knop ‘potloodje’). De rollen bepalen welke menu-items de gebruiker te zien krijgt (zie verder uitleg bij Bevoegdheden en Rollen). Je kan een gebruiker blokkeren. Deze kan dan niet inloggen. Een gebruiker wordt automatisch geblokkeerd als hij te vaak probeert in te loggen met een ongeldig wachtwoord.

Een gebruiker heeft één of meerdere rollen. Een rol is een verzameling lees of schrijfrechten op menu-opties. Je begint altijd met het inrichten van de benodigde rollen. Een rol komt meestal voort uit de functie die iemand in de organisatie heeft.

Om niet helemaal blanco te hoeven beginnen, wordt een aantal rollen door het systeem aangemaakt met een standaard indeling. Je kunt deze standaard rollen aanpassen. Je kunt ook zelf rollen toevoegen:

Menu-optie: SDB*Beheer | Applicatie | Rollen

Hier kan je een nieuwe rol toevoegen of de naam van een rol veranderen.

Een rol verwijderen kan alleen als er geen gebruikers aan die rol zijn gekoppeld

Klik in de rechter tabel herhaaldelijk op de kolomkop “Heeft” om te sorteren op gekoppelde gebruikers. Typ een tekst om een specifieke gebruiker of afdeling te filteren.