Gegevens invoeren

Gegevens invoeren

Introductie

Dit artikel beschrijft de algemene functionaliteiten voor het invoeren en/of wijzigen van gegevens. Dit is van toepassing voor zowel de beheerschermen (van instellingen) als voor de begrote waarden zelf.

Invoerschermen

Bij inrichting van SDB Budget worden een aantal invoerschermen samengesteld. Deze schermen kunnen voorzien zijn van een aantal knoppen:
  1. Regel toevoegen – In de feitenschermen kunnen handmatig regels toegevoegd worden. Via deze knop kunnen ook direct meerdere regels toegevoegd worden door hier meermaals op te klikken. Met de pijltjestoetsen en/of de tab-toets kan tussen de invulbare cellen worden gewisseld.
  2. Opslaan – De ingevoerde gegevens worden opgeslagen wanneer de gebruiker [Enter] ingeeft of wanneer de knop ‘Opslaan’ wordt gebruikt.
  3. Exporteren Excel – Exporteren van de huidige selectie (na toepassing van filters) naar Excel, met kolomkoppen zoals deze in de applicatie worden weergegeven. 
  4. Sectie herberekenen – Ten behoeve van de snelheid/responsiviteit van de applicatie kan ervoor gekozen worden om bepaalde schermen met berekende waarden op te slaan als vaste waarden. Deze berekeningen op deze schermen kunnen opnieuw uitgevoerd worden door de knop ‘Sectie herberekenen’ te gebruiken. Meestal kost het herberekenen van zo’n scherm enkele seconden. Bij oplevering van de applicatie zal SDB aangeven voor welke schermen dit van toepassing is.
  5. Alles herberekenen – Hiermee worden alle gegevens in de begrotingsronde opnieuw doorberekend. Dit geldt voor alle schermen en alle gebruikers. Dit is van toepassing bij het wijzigen van basis instellingen zoals bijvoorbeeld producttarieven of cao gegevens.
  6. Data vernieuwen – Met deze knop wordt de data in het scherm vernieuwd en de browsercache geleegd.

Invoervelden

In de invoerschermen kan in de licht gearceerde cellen data worden ingevoerd en/of worden gewijzigd. Deze schermen bevatten diverse velden:
  1. Uitklaplijsten – In de cellen waarbij rechts onderin een grijs driehoekje wordt getoond kan uit een uitklaplijst een keuze gemaakt worden (meestal betreft dit een dimensiewaarde).
  2. Waarde invullen – Vrije invoer van waarden (meestal numerieke waarden, in een enkel geval is tekstuele invoer toegestaan).
  3. Berekende waardes – De lichtgrijs weergegeven cellen kunnen niet door de gebruiker gevuld worden, omdat deze door de applicatie bepaald/berekend worden op basis van de ingevulde gegevens in het huidige scherm of in een ander scherm. Zo wordt het salaris voor een medewerker in een bepaalde functie bepaald in een ander scherm dan onderstaand voorbeeld, en wordt op basis van het ingevoerde aantal FTE een herrekening gemaakt van dit salaris zodat het totale salaris niet vanuit het formatiescherm gewijzigd kan worden.
Onderaan de kolommen waar numerieke data in voorkomen kunnen de kolomtotalen getoond worden. Deze totalen worden berekend na toepassing van de geselecteerde filters en/of het opslaan van wijzigingen. Rechts onderin het feitenscherm wordt het aantal rijen getoond. Ook deze telling wordt toegepast na toepassing van de geselecteerde filters.


In bovenstaande schermafdeling is gebruik gemaakt van een mutatie-invoerveld. Dit houdt in dat de uiteindelijk begrote waarde een optelsom is van een voorgestelde waarde in de ingevoerde correcties. Afhankelijke van de inrichting kan dit ook samengevoegd worden, in dat geval vervallen de kolommen met het voorstel en de correctie en is de inhoud van het veld met de begrote waarde direct aan te passen.

Wijzigingen aan de waarden op de invoervelden worden na opslag in principe direct doorgevoerd voor alle gebruikers en op alle rapportages in de applicatie. Omdat de applicatie gebruik maakt van een caching mechanisme om de prestaties te verhogen kan het zijn dat een gebruiker de knop ‘Data vernieuwen’ moet gebruiken om de allerlaatste wijzigingen in beeld te krijgen.


    • Related Articles

    • Gegevens downloaden en importeren

      Introductie Naast handmatig beheer in de applicatie is het mogelijk om de gegevens met behulp van Excel bestanden te beheren. De inhoud van ieder individueel scherm kan worden gedownload naar Excel formaat. Vervolgens kan het aangepaste bestand via ...
    • Operationeel ETL proces

      In de database van het EPD worden allerlei gegevens opgeslagen. Om deze gegevens inzichtelijk te krijgen op dashboards met interactieve rapportages, worden deze gegevens omgezet naar een ander datamodel. Dit omzetten van de data heeft als voordeel ...
    • Schermopbouw

      Introductie Dit artikel beschrijft in algemene zin de opbouw van het scherm binnen SDB Budget. Het is bedoeld als introductie voor het gebruik van de applicatie. Schermopbouw De applicatie kent een standaard opbouw van het scherm: De opbouw van het ...
    • Eigen BI stuurinformatie beschikbaar stellen

      Eigen BI-controles ontwikkelen Binnen het EPD zijn template controlepunten aanwezig, waarmee u zorginstelling specifieke controles kunt invoeren. Hiervoor is SQL kennis noodzakelijk. Denkt u hierbij aan controles die bijvoorbeeld controleren op ...
    • Autorisatie operationele BI

      Inloggen Elke persoon die in het EPD kan inloggen kan ook inloggen in de tooling van de operationele BI. Een ingelogde gebruiker kan echter niets binnen de tooling van BI, als deze gebruiker niet voorzien is van extra autorisatie. Autorisatie wordt ...