Accreditatie e-learnings (externe) klanten

Accreditatie e-learnings (externe) klanten

Wat is accreditatie?

Als zorgprofessional wil je kwaliteit leveren én voldoen aan de eisen van je beroepsgroep. Daarom is (her)registratie in het kwaliteitsregister van je beroepsvereniging vaak verplicht. Een belangrijk onderdeel daarvan is het volgen van geaccrediteerde scholing.

Wat is geaccrediteerde scholing?

Geaccrediteerde scholing betekent dat een cursus of training is goedgekeurd door een beroepsvereniging en voldoet aan hun kwaliteitscriteria. Voor elke gevolgde en goedgekeurde scholing ontvang je accreditatiepunten. Deze punten tellen mee voor je (her)registratie.

Hoe worden accreditatiepunten toegekend?
De toekenning is gebaseerd op de studietijd. Richtlijn:

  • 0,5 – 1,5 uur scholing = 1 punt

  • 1,5 – 2,5 uur scholing = 2 punten

Alert
Accreditatiepunten zijn landelijk erkend, maar bekwaamheden zijn dat niet. Of je als bekwaam wordt beschouwd, hangt af van afspraken binnen jouw organisatie.

Wat biedt SDB Zorgt?

SDB Zorgt biedt een breed scala aan geaccrediteerde e-learnings, afgestemd op de zorgpraktijk. Na afronding van een scholing worden je accreditatiepunten automatisch verwerkt in PE-online, het platform dat is gekoppeld aan de kwaliteitsregisters van verschillende beroepsverenigingen. Hierdoor hoef je zelf niets in te voeren.

SDB Groep beschikt over een instellingsaccreditatie bij:

  • V&VN (Verzorgenden en Verpleegkundigen)

  • NVDA/KABIZ (Doktersassistenten)

  • NVvPO (Praktijkondersteuners)

Voor elke nieuwe e-learning vraagt SDB-accreditatie aan bij de betreffende verenigingen. Tenzij anders gecommuniceerd, worden deze accreditaties jaarlijks verlengd.

Samengevat:
  • Je blijft aantoonbaar bekwaam en up-to-date.

  • Je accreditatiepunten worden automatisch geregistreerd.

  • Je hoeft geen extra administratie te doen.

  • Je werkt aan je professionele ontwikkeling binnen je vakgebied.

Hoe werkt accreditatie?

Bij traditionele, lineaire e-learnings ontvang je accreditatiepunten zodra je de volledige scholing had doorlopen en de eindtoets succesvol afrondde. Dit proces is rechtlijnig en eenvoudig: doorloop de leerstof, maak de toets en ontvang je punten.

Bij arrangementen werkt dit iets anders. Een arrangement bestaat uit meerdere losse leeronderdelen die je in je eigen volgorde en tempo kunt doorlopen. Om accreditatiepunten te ontvangen binnen een arrangement, gelden daarom aanvullende voorwaarden.

Wanneer ontvang je accreditatiepunten bij een arrangement?

Je komt in aanmerking voor accreditatiepunten als je:

  • Minimaal 30 minuten daadwerkelijk aan leeractiviteiten hebt besteed, én

  • De afsluitende toets met een voldoende hebt afgerond.

Alert
Deze cursus wordt pas als afgerond beschouwd als je minimaal 30 minuten hebt besteed aan de inhoud, én de toets hebt gehaald. In het Leerplatform wordt dit met de volgende melding getoond:

Let op!
Deze cursus wordt pas afgerond als je minimaal 30 minuten aan de cursus hebt besteed én de toets hebt gehaald. Bij elk onderdeel in de cursus kun je zien hoeveel tijd dit in beslag neemt (door even de muisaanwijzer boven een werkvorm te houden). Het gaat erom dat je opgeteld minimaal 30 minuten aan onderdelen hebt doorlopen.

Om deelnemers te helpen dit goed te volgen, toont ons Leerplatform bij elk onderdeel hoeveel tijd het gemiddeld in beslag neemt. Door met je muis over een leeractiviteit te bewegen, zie je de verwachte duur. Zo kun je zelf inschatten of je aan de minimale studieduur voldoet. De accreditatie wordt pas toegekend zodra aan beide voorwaarden is voldaan. Dit waarborgt dat je niet alleen toetst, maar ook echt hebt geleerd.


Bijzonderheden voor externe klanten 

Voor externe klanten spelen er op dit moment enkele belangrijke aandachtspunten en beperkingen bij het gebruik van geaccrediteerde e-learnings en bekwaamheden via externe leerplatformen:

1. Bekwaamheden zonder studie-uren zijn niet mogelijk

Bij het inrichten van bekwaamheden waarbij een deelnemer als bekwaam wordt beschouwd door enkel te slagen voor de toets, zonder verplichte studie-minuten. Deze werkwijze wordt momenteel niet ondersteund. Het Leerplatform vereist dat er minimaal 30 minuten aan leeractiviteit wordt besteed voor bekwaamheidsverklaring of accreditatie.

2. Accreditatiepunten worden niet automatisch weggeschreven

Binnen externe leeromgevingen worden accreditatiepunten momenteel niet automatisch gekoppeld aan PE-online. Dit betekent dat deelnemers de punten niet direct terugzien in hun beroepsregister. Dit proces verloopt alleen automatisch binnen het interne leerplatform van SDB.

3. Technische beperkingen bij LTI-integraties

Bij gebruik van externe leerplatformen met een LTI-koppeling kunnen functionaliteiten onvolledig of foutgevoelig zijn. Als de LTI-link wordt vervangen of vernieuwd, is een reset noodzakelijk om te zorgen dat resultaten correct worden weggeschreven. Dit vergt extra handelingen van beheerders en kan leiden tot vertragingen in de verwerking van studieresultaten.

4. Onduidelijkheid over voltooiingstijd in externe systemen

Externe systemen maken niet altijd duidelijk of en wanneer een deelnemer de minimale studieduur van 30 minuten heeft behaald.

Info
Een voorbeeld hiervan is Defacto, waar deelnemers na het afronden van de toets handmatig op de knop ‘Ik ben klaar met de toets’ moeten klikken. Het ontbreken van een automatische validatie leidt regelmatig tot verwarring. Beheerders ontvangen hierdoor veel vragen van deelnemers die hun certificaat of accreditatiepunt missen.

Geplande ontwikkelingen 

Om het Leerplatform beter aan te laten sluiten worden op termijn een aantal gerichte doorontwikkelingen doorgevoerd.

1. Pop-upvenster bij start van arrangement

Om de gebruikerservaring en duidelijkheid rondom accreditatie en bekwaamheden te verbeteren, wordt een pop-upvenster geïntroduceerd bij het openen van een arrangement in het Leerplatform. Deze ontwikkeling is bedoeld voor zowel interne als externe gebruikers. Het venster informeert deelnemers vanaf de start van een cursus over de voorwaarden die gelden voor het verkrijgen van:

  1. Accreditatie (minimaal 30 minuten daadwerkelijk aan leeractiviteiten hebt besteed, én de afsluitende toets met een voldoende hebt afgerond.)
  2. Bekwaamheid (toets behalen, geen accreditatie) 

2. Inzicht in voortgang en resultaten

Voor zowel interne als externe gebruikers wordt het essentieel dat ze hun voortgang en prestaties kunnen volgen. Dit wordt voorzien in een duidelijk overzicht.

    • Related Articles

    • Accreditatie service gebruiken in het SDB Leerplatform

      Wat is het? (Zorg)medewerkers kunnen accreditatiepunten halen voor geaccrediteerde content. Dit kan content zijn die door SDB Groep wordt aangeboden maar ook via een externe aanbieder of eigen content. Hoe werkt het? Om geaccrediteerde content te ...
    • Accreditatie foutcodes PE-Online

      Op de supportpagina Accreditatie Service gebruiken kun je meer lezen over de Accreditatie functionaliteit. We lichten je hier toe welke foutcodes er kunnen optreden en wat ze betekenen. Accreditaties Status inzien Medewerkers kunnen in hun eigen ...
    • Accreditatie instellingen

      In het SDB Leerplatform kun je als beheerder de accreditatiegegevens invoeren voor een een e-learning en/of klassikale opleiding. De accreditatiegegevens hoef je alleen maar in te vullen als dit om eigen content gaat of die van een externe aanbieder. ...
    • Het (de)activeren, resetten of verwijderen van e-learnings

      Het activeren en/of deactiveren van een e-learning Je kunt als beheerder e-learning pakketten activeren en/of deactiveren, pakketten resetten of verwijderen. In de catalogus, te vinden via het hoofdmenu bovenin het scherm. Selecteer het + icoontje ...
    • Studiebelasting van e-learnings doorsturen naar SDB Planning

      Inleiding Indien je gebruikt maakt van SDB Planning is het mogelijk om een koppeling aan te leggen tussen het SDB Leerplatform en SDB Planning. In een kort intro filmpje worden de mogelijkheden uitgelegd: Interesse voor deze functionaliteit? Neem dan ...