Dagloonberekening ziektewet en WAZO

Dagloonberekening ziektewet en WAZO

Dagloonberekening ziektewet en WAZO


Dagloon is het loon dat de werknemer gemiddeld per dag verdiend heeft in de periode van 1 jaar. Het dagloon wordt door het UWV gebruikt voor de berekening van diverse uitkeringen. 

  1. In de Wet betaald ouderschapsverlof is geregeld dat een uitkering achteraf wordt aangevraagd.
  2. Het dagloon wordt berekend volgens de regels van het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen.
  3. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn:
    1. De referteperiode (de tijd waarover we het dagloon bepalen)
    2. Welke inkomsten worden meegerekend
    3. Dagloonindexeringen
    4. Wat moet er gedaan worden als gegevens ontbreken

 

Referteperiode
  1. Dit is de periode waarover het dagloon wordt berekend
  2. De referteperiode is meestal 1 jaar
  3. De referteperiode stopt op de laatste dag van het voorlaatste aangiftetijdvak voor de 1e ziektedag
Voorbeeld bepaling referteperiode bij maand-verloning:
De 1
e ziektedag is 13 juni 2023. De einddatum van de referteperiode is dan 30 april 2023. De referteperiode is een jaar en start dan teruggerekend op 1 mei 2022 (onder de voorwaarde dat de werknemer dan in dienst is) t/m 30 april 2023.

 
Uitzonderingen

  1. De werknemer is nog geen jaar in dienst. In dat geval wordt gekeken naar het aantal sv-dagen vanaf de datum in dienst.
  2. De werknemer kwam na de referteperiode in dienst. In dat geval wordt gekeken vanaf de dag dat de werknemer in dienst kwam.

Om het dagloon te berekenen wordt het sv-loon van de referteperiode bij elkaar geteld en gedeeld door 261 of (in de uitzonderingssituaties) door het aantal sv-dagen van de referteperiode. (261 is het gemiddeld aantal sv-dagen in een jaar.)

Sv-loon is het loon waarover belastingen en sociale verzekeringspremies worden betaald.

In de dagloonberekening wordt gebruik gemaakt van een “gecorrigeerd” sv-loon, dat door ons “geschoond sv-loon” wordt genoemd.

 

Zo komt het geschoond sv-loon tot stand:

Geschoond sv-loon = sv-loon -/- betaalde vakantietoeslag -/- betaalde arbeidsvoorwaardenbedragen (zoals eindejaarsuitkering en individueel keuzebudget)
+ gereserveerde vakantietoeslag + gereserveerde arbeidsvoorwaardenbedragen (zoals eindejaarsuitkering en individueel keuzebudget)

De berekening van het dagloon is dan
Dagloon = som “geschoonde sv-lonen” (van de referteperiode) / sv-dagen (van de referteperiode)

Als de referteperiode 12 hele maanden betreft, dan is het aantal sv-dagen in de berekening hierboven 261.

 

Welke inkomsten meenemen

De werknemer heeft soms tijdelijk een lager loon, omdat de werknemer bijvoorbeeld ziek is, verlof heeft, staakt, aanvullend geboorteverlof of ouderschapsverlof heeft. In de loonaangifte is dat zichtbaar omdat dan de rubriek “incidentele inkomstenvermindering” gevuld is.
Voor de dagloonberekening wordt bij zo’n periode met inkomstenvermindering gekeken naar wat de werknemer verdiende in de maand vóór deze een lager loon kreeg. En dat loon wordt gebruikt in de dagloonberekening. De referteperiode wijzigt hierdoor niet. 

Het UWV berekent met de dagloonmodule het dagloon en die dagloonmodule maakt gebruik van de gegevens uit de Polisadministratie.

De Polisadministratie van het UWV wordt gevuld vanuit de loonaangifte.
De loonaangifte bestaat uit een collectieve aangifte en een nominatieve aangifte.
De nominatieve aangifte is de aangifte per inkomstenverhouding, en die is de bron voor de Polisadministratie van het UWV.

Als de werknemer de hele referteperiode minder verdiende, dan wordt gekeken naar het “vast overeengekomen loon”. Het “vast overeengekomen loon” zit niet in de Polisadministratie van het UWV, en wordt middels een “uitvraag” door het UWV aan de werkgever gevraagd.

Om het invullen van de “uitvraag” makkelijker te maken heeft SDB in de refertegegevens extracomptabel het “geschoonde sv-loon” vastgelegd dat zou zijn betaald als er geen sprake zou zijn geweest van een “incidentele inkomstenvermindering“.


Dagloonindexeringen

Het triggermoment van de dagloonberekening (start ziekte, start betaald ouderschapsverlof, start zwangerschapsverlof enz.) is bepalend voor de waarde van het dagloon.

Bij de berekening van het dagloon wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat een werknemer een hoger loon krijgt nadat de uitkering is ingegaan. Het berekende dagloon wordt wel 2 keer per jaar geïndexeerd. Dat gebeurt in januari en juli als het minimumloon stijgt. Afgezien van de genoemde indexeringen wordt het dagloon gedurende de uitkeringssituatie niet aangepast.

 

Gegevens ontbreken

De berekening van het dagloon gaat in principe automatisch.

Als dat niet lukt, dan krijgt de uitkeringsdeskundige (van het UWV) een signaal.

Dat kan het geval zijn als de aangeleverde gegevens van elkaar verschillen of als er nog gegevens ontbreken. De uitkeringsdeskundige zal dan gegevens moeten opvragen bij de werkgever.

Voorbeelden van situaties, die tot een signaal leiden, zijn:
  1. Er is wel betaalde vakantietoeslag maar geen gereserveerde vakantietoeslag
  2. Het bedrag gereserveerde vakantietoeslag is negatief
  3. Er is een onevenredig hoog bedrag voor de gereserveerde vakantietoeslag


De voorbeelden hierboven die betrekking hebben op vakantietoeslag gelden ook voor de arbeidsvoorwaardenbedragen (zoals eindejaarsuitkering en individueel keuzebudget).

Opvraag door het UWV gebeurt schriftelijk.

 

Wat gebeurt er dan met dat dagloon

Het berekende dagloon wordt door het UWV gebruikt voor de berekening van diverse uitkeringen.

Voor het dagloon geldt een maximum. Soms is het berekende dagloon een bedrag dat hoger is dan dit maximumdagloon. In dat geval wordt bij het vaststellen van de hoogte van de uitkering uitgegaan van het maximumdagloon. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om zelf de uitkering van een werknemer aan te vullen. Maar dit is niet verplicht.



    • Related Articles

    • Refertegegevens

      We hebben een nieuw scherm geïntroduceerd waarmee je inzage krijgt in de refertegegevens per periode. Te vinden via SDB Salaris [ Medewerker | Gegevens | Referte gegevens ]. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om informatie o.a. aan het UWV door te ...
    • Zwangerschaps- en bevallingsverlof

      Met de komst van verlofregelingen, is de invoer van zwangerschaps- en bevallingsverlof verhuisd naar verlof. Het registreren van zwangerschaps- en bevallingsverlof was een onderdeel van de verzuimmodule van SDB HR. De zwangerschaps- en ...
    • Introductie werving en selectie

      Het gebruik van werving en selectie vindt plaats in SDB HR. In SDB HR kan een vacature worden aangemaakt, waar vervolgens kandidaten op kunnen solliciteren. Bij een sollicitatie worden er voor de kandidaat sollicitatiestappen gegenereerd. Betrokkenen ...
    • Sollicitatiestappen

      Als een kandidaat op een vacature is geplaatst, dan zijn er voor de kandidaat sollicitatiestappen aangemaakt. Deze stappen kunnen door de toegewezen medewerkers worden uitgevoerd. Onder de tab Sollicitatiestappen zijn stappen terug te vinden die aan ...
    • Kandidaat

      De tab Kandidaten bevat informatie over alle kandidaten die aan een vacature zijn verbonden. Er kunnen nieuwe kandidaten worden toegevoegd of bestaande kandidaten worden bewerkt/bekeken. Als er een connectie is gemaakt met de website organisatie, dan ...