Slicers/filters binnen InTouch

Slicers/filters binnen InTouch

Voor wie is dit artikel geschreven: Voor beheerders

Dit artikel dekt de volgende onderwerpsgebieden: 
- Wat is een slicer
- Gebruik van een slicer
- Het aanmaken van een slicer
      - Het koppelen van een slicer aan een pagina
      - Autorisatie op een slicer
      - Single of multi-select
      - Filters vast-/onthouden

Wat is een slicer
Een slicer is een component binnen InTouch welke filters toepast op een pagina. Dit geldt voor alle onderdelen op de pagina die data bevatten die gekoppeld is aan de data in de slicer.
Laten we eens naar een voorbeeldpagina kijken, in onderstaand screenshot zien we aan de linkerzijde 2 slicer objecten met daarin 'Kostenplaats' en 'Periode':


Gebruik van een slicer

Je kunt binnen een slicer zoeken, dit doe je door op het vergrootglas te klikken en vervolgens een waarde te selecteren:


Je kunt geselecteerde waarden vervolgens ook weer resetten. Dit doe je door op het trechter icoontje te klikken:

Vervolgens kun je kiezen voor 'Reset filter' waarmee je alleen het filter reset waarbij je op het trechter icoontje hebt geklikt. Indien je kiest voor 'Reset alle filters' zullen álle filters die in de slicers op de pagina actief zijn gereset worden.
Geen zorgen, de autorisatie die van toepassing is op de slicer blijft nog steeds van toepassing. Dat brengt ons gelijk op het volgende onderwerpsgebied: Autorisatie!

Het aanmaken van een slicer
Allereerst is het van belang dat de data entiteiten waarop gefilterd moet worden beschikbaar zijn, in dit voorbeeld is het uitgangspunt dat deze reeds zijn ingeregeld.
Veelal gaat het om het gebruik van filters op kostenplaats en op periode. Je vindt de entiteiten door vanuit de rol 'Model gebruiker' te navigeren naar Entiteit: 



Autorisatie op een slicer
In bijna alle gevallen wil je dat een slicer vooraf gefilterd wordt op autorisatie, in de meeste gevallen gaat het dan ook om autorisatie op basis van kostenplaatsen (of bovenliggende niveau's).
Binnen InTouch is de werking dan ook zo ingeregeld dat bij het laden van een pagina éérst een slicer wordt geladen, waarna vervolgens de verdere data content (KPI's, rapporten) worden geladen. 
Op deze manier wordt de data nooit geladen zonder eerst de autorisaties toe te passen. 

Vanuit de entiteit wordt dit gekenmerkt met de instelling 'indDataAuthorization'. Deze dient aangevinkt te zijn bij de kostenplaats regel:


- Het koppelen van de slicer aan een pagina
De logica is als volgt: Een pagina wordt gekoppeld aan een dataset, een dataset wordt gekoppeld aan een slicer. 
Aan welke dataset de pagina is gekoppeld kun je zien in 'Pagina' -> 'Pagina indeling' en in de tabel onder de kolom 'DataSet'. In dit voorbeeld is dit 'KPI-set Totaal':


Deze dataset is gekoppeld aan de slicer 'Entiteit' op de pagina 'Gegevens' -> 'Dataset Definities'.
We filteren deze in dit voorbeeld op de dataset (KPI-set Totaal) en op de entiteit waarop we willen filteren (in dit voorbeeld 'Kostenplaats'):


Vervolgens dient de dimensie uit het datamodel (Kostenplaats) eveneens gekoppeld te zijn aan de kostenplaats entiteit. Dit doe je op het scherm 'Dimensie en Meetwaarde' -> 'Dimensie Hierarchie'.
Filter vervolgens op de entiteit (in dit geval Kostenplaats) en zorg ervoor dat de Entiteit in de kolom 'Entity' is gekoppeld:



Met deze koppeling is de slicer verbonden aan de dataset, en omdat de dataset verbonden is aan de pagina, daarmee ook aan de pagina!

- Single of multi- select 
Op deze beheerpagina komen we gelijk aan op het volgende punt: Single- of multi select. Dit houdt in dat je de eindgebruiker de optie geeft om maximaal 1 waarde in de slicer te kunnen selecteren, of meerdere.
Dit kun je aanpassen door op deze pagina in de tabel het vinkje aan te vinken in de kolom 'Multiselect'. Vink je hem aan? Dan wordt multiselect toegestaan, zo niet dan wordt slechts 1 te selecteren waarde toegestaan:


Ditzelfde geldt voor Multilevel, ofwel: Meerdere niveaus tonen: Bij het vinkje aan worden meerdere lagen getoond, bij geen vinkje slechts de bovenste laag in de hiërarchie:



- Filters vast-/onthouden
Deze functionaliteit is tweeledig: Enerzijds het onthouden/vasthouden van filters bij het navigeren van het ene naar het andere rapport. Anderzijds het onthouden na opnieuw inloggen.
Het goede nieuws is: Beide zijn mogelijk en nog mooier: Standaard van kracht! Dit vraagt wel om InTouch versie 286 of hoger. 
Ook is het van belang dat de dataset die gebruikt wordt op de verschillende pagina's overeenkomt. 











    • Related Articles

    • Starten met InTouch: een overzicht

      Introductie SDB Analytics InTouch is een Business Intelligence (BI) tool waarmee je inzicht krijgt in de prestaties van je organisatie. Op basis van verzamelde data uit systemen als elektronische cliënt- of patiëntendossiers, HR en financiële ...
    • Authenticatie & autorisatie

      Authenticatie Wij koppelen samen jullie eigen "identity provider" (bijv. AzureAD, HelloID) aan SDB Identity. Vervolgens kan een beheerder ervoor zorgen dat gebruikers toegang krijgen tot de Analytics applicatie(s). Deze koppeling maakt gelijk single ...
    • Beheerrollen binnen InTouch

      Introductie InTouch kent een aantal beheerrollen. Met deze rollen kun je bijvoorbeeld andere rollen uitdelen, pagina's of KPI's beheren en Acties in InTouch uitvoeren. Dit artikel is geschreven voor zowel beheerders van InTouch vanuit een ...
    • InTouch: een overzicht voor beheerders

      Introductie InTouch is een webapplicatie welke ontwikkeld is en beheerd wordt door SDB Analytics. Aan het eind van dit artikel heb een beeld van wat jij als beheerder kunt inrichten. Dit artikel is geschreven voor beheerders van InTouch bij ...
    • Doorontwikkeling en release notes

      Wij werken binnen het SDB Analytics platform Agile, dat wil zeggen dat er in blokken van 2 weken (zogenaamde sprints) wordt gewerkt aan functionaliteit en/of het oplossen van bugs. Wel zo prettig, zo kunnen we in korte tijd zoveel mogelijk waarde ...