Toelichting op de Verlofkaart

Toelichting op de Verlofkaart

TOELICHTING VERLOFKAART
De verlofkaart van SDB Groep geeft u op één A4 een totaaloverzicht van de toegekende en
opgenomen verlofuren in een kalenderjaar.

Opmerkingen over het opnemen van verlof
1. Bij het afboeken van ‘gewoon’ verlof, wordt automatisch het verlof afgeboekt dat het eerste vervalt.
2. Niet iedere cao kent bijzonder verlof en feestdagcompensatie. Daardoor kan uw verlofkaart een leeg informatieblok bevatten.
3. Ook andere gegevens kunnen per cao verschillen. Zo wordt in de cao VVT gesproken over ‘Extra bovenwettelijk verlof’, terwijl in de cao GGZ wordt gesproken over het ‘Levensfasebudget’ (LFB). Op de verlofkaart wordt altijd de term PLB (van Persoonlijk Levensfase Budget) gebruikt. Werknemers die onder een andere cao vallen, ontvangen op de verlofkaart de wettelijke basisuren. Uitzonderingen hierop zijn stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers.

TOELICHTING OP HET OVERZICHT

Linksboven worden achtereenvolgens getoond:
  1. uw naam
  2. de afdeling waarop u ingedeeld bent
  3. datum en tijd waarop de verlofkaart afgedrukt is
  4. uw geboortedatum 
  5. de datum in-/uit dienst
Daaronder staat het jaar waarop de gegevens van toepassing zijn. De gegevens zijn verdeeld in de volgende blokken:
1. Basisgegevens
2. Opbouw verlofrechten
3. Opname verlof
4. Saldo verlof
5. Bijzonder verlof
6. Jaarurencontrole
7. Specificatie verlofopname.

KOLOMMEN
De gegevens op de verlofkaart zelf zijn verdeeld in een aantal kolommen:
Saldo: in deze kolom staat het saldo van het betreffende verlof aan het begin van het jaar (01-01-2015). In dit saldo is ook  eventueel meegenomen verlof van het vorige jaar opgenomen.
Jan - Dec: de kolommen bevatten de actuele gegevens per maand.
Totaal: deze kolom bevat het totaal van de kolommen 'Jan' t/m 'Dec'. Dit totaal is inclusief de ‘Saldo’ kolom.

1. BASISGEGEVENS
Werkdagen: het aantal beschikbare doordeweekse werkdagen per maand.
Contracturen min.: het aantal te werken uren per maand op basis van uw arbeidscontract. Deze wordt als volgt berekend: 'werkdagen x 7,2 x parttime-uren of contracturen, gedeeld door 36'.
Parttime-uren: het aantal uren dat volgens het arbeidscontract per week gewerkt moet worden.
Deeltijdfactor: verrekenfactor voor deeltijdwerkers die gebruikt wordt voor het berekenen van verlofrechten. Voor een fulltimer geldt een deeltijdfactor van '1'.
Leeftijd op 31 december: uw leeftijd op 31 december 2015. Wordt gebruikt voor het bepalen van de opbouw van de PLB-uren voor het jaar 2015.

2. OPBOUW VERLOFRECHTEN
Dit blok toont de soorten verlofrechten die opgebouwd zijn en de rechten die per maand nog opgebouwd gaan worden, uitgesplitst naar verlofsoort. De verschillende verlofrechten worden als volgt opgebouwd:  Wettelijk verlof: 4 weken x het aantal (parttime)-uren per week. Dit is het wettelijk verplichte minimum aantal vakantiedagen.  Bovenwettelijk verlof: Door de cao toegekende extra verlofdagen, die bóvenop het wettelijk minimumverlof komen en waarop alle werknemers recht hebben. Toelichting op de Verlofkaart 2015  Extra bovenwettelijk verlof: De cao VVT heeft het PLB weer samengevoegd met het bovenwettelijk verlof. Deze uren worden op dezelfde wijze behandeld. In de overgang 2015/2016 worden deze verlofsoorten als één saldo over geboekt.  PLB- of LFB-verlof (persoonlijk levensfasebudget): Extra verlofrecht waarvan het saldo afzonderlijk gespaard kan worden. Het aantal uren is afhankelijk van uw cao. Het is hoger indien een overgangsregeling van toepassing is.  Feestdagcompensatie: het aantal feestdagen x 7,2 uren op fulltime-basis. Het aantal uren feestdagcompensatie wordt opgebouwd naar rato van de contracturen en is cao-afhankelijk.  Compensatieverlof: verlofuren die zijn opgebouwd door het uitvoeren van extra diensten zoals bereikbaarheids- of aanwezigheidsdienst. Bovenstaande verlofsoorten vormen tezamen het contractueel overeengekomen verlof. De feestdagcompensatie wordt jaarlijks bepaald o.b.v. de feestdagen zoals in de cao aangegeven, die in het huidige jaar op een doordeweekse dag vallen.

3. OPNAME VERLOF
Dit blok laat het door uzelf aangevraagde/opgenomen uren/dagen verlof zien (zoals vrije dagen of vakantie).


4. SALDO VERLOF
Saldo verlof: toont het saldo van het contractueel overeengekomen verlof in cumulatieve weergave. Dit saldo wordt per maand als volgt berekend: Opgebouwde verlofrechten - Opname verlof. Het verlofsaldo toont het totale saldo van het verlof per einde van de maand en voor het gehele jaar. Oftewel: het totaal aantal verlofuren dat u dit jaar nog kunt opnemen.

5. BIJZONDER VERLOF
Bijzonder verlof betaald: in uw cao staat voor welke redenen bijzonder verlof met loondoorbetaling kan worden gegeven (o.a. zorgverlof, ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof). Dit komt bovenop het contractueel overeengekomen verlof. Bijzonder verlof onbetaald: onbetaald verlof dat in overleg met de werkgever is aangevraagd of opgenomen. Details hierover vindt u in de cao. Deze verlofvorm werkt als een verlaging van de deeltijdfactor. Door opname van onbetaald verlof vermindert het recht op contractueel verlof. Dit is zichtbaar door een correctieboeking onder het kopje OPNAME. Ziekteverzuim: het geregistreerde aantal uren ziekteverzuim.

6. JAARURENSALDO
Dit blok toont het totaal aantal te werken uren, het aantal uren dat al ingepland of gewerkt is en het verschil (= het aantal uren dat nog ingepland moet worden). Het aantal te werken uren is cumulatief, dat wil zeggen: het wordt van alle voorgaande maanden bij elkaar opgeteld. Het aantal voor maart is dus het aantal uren dat in de eerste drie maanden in totaal gewerkt zou moeten worden. Contracturen: het aantal te werken uren in de betreffende maand, plus het aantal van de voorgaande maanden (zie ook '1. Basisgegevens - Contracturen'). Ingepland: hier worden de ingeroosterde uren getoond die als formatie-uren worden meegeteld. Verschil: toont het verschil tussen het aantal te werken uren volgens contract en het aantal ingeplande / daadwerkelijk gewerkte uren.

7. SPECIFICATIE VERLOFOPNAME (2e blad)
Dit blok geeft uitgebreide informatie per opgenomen verlof. Getoond worden de datum van opname, de omschrijving en het aantal opgenomen uren. Het totaal aantal opgenomen uren per type verlof wordt per maand getoond in het blok 'Opname verlof'. In dit blok kunnen ook handmatig ingevoerde correcties staan met een reden.
 


    • Related Articles

    • Toelichting ziektestatistiek verzuim

      SDB*Salaris ziektestatistiek, berekeningen conform Vernet verzuimstandaard. Aanpassing ziektestatistiek De rapportage ziektestatistiek in SDB*Salaris sluit aan bij de standaard die door Vernet is neergezet. Veel instellingen zijn geabonneerd op de ...
    • Toelichting burgerlijke staat

      Samenwonend? Regelmatig wordt de vraag gesteld welke burgerlijke staat moet worden gegeven aan een medewerker die samenwoont. De burgerlijke staat wordt in SDB*HR en SDB*Salaris genoteerd voor gebruik door pensioenfonds PFZW. De waardes waaruit u ...
    • Werken met de werkkostenregeling

      Zie het bestand in de bijlage voor meer informatie over werken met de werkkostenregeling.
    • Aanmaken API-key voor de WebAPI

      Om met de WebAPI van SDB HR/Salaris aan de slag te kunnen gaan, dien je over een API-key te beschikken. In deze infonote wordt beschreven hoe zo’n API-key kan worden gegenereerd. Een sleutel kan worden gegenereerd in SDB Beheer. Om in beheer een ...
    • Connectie met de website

      Voor werving en selectie kan er een connectie worden gemaakt met de website van de organisatie. De connectie zorgt voor een automatische overdracht van gegevens tussen SDB HR en de website. Vacatures kunnen worden opgehaald uit SDB HR, kandidaat ...