Toelichting ziektestatistiek verzuim

Toelichting ziektestatistiek verzuim

SDB*Salaris ziektestatistiek, berekeningen conform Vernet verzuimstandaard.

Aanpassing ziektestatistiek

De rapportage ziektestatistiek in SDB*Salaris sluit aan bij de standaard die door Vernet is neergezet. Veel instellingen zijn geabonneerd op de dienst van Vernet en alom wordt de behoefte gevoeld om de verzuimcijfers uit SDB*Salaris te kunnen vergelijken met de cijfers van Vernet. In het rapport worden de verzuimcijfers berekend volgens de definities van Vernet. Per berekend gegeven volgt daar hieronder nog een toelichting op. Maar eerst worden enkele uitgangspunten voor het vastleggen van de ziekmeldingen beschreven. Voor de juistheid van de rapportages is het van belang dat deze uitgangspunten bij het vastleggen van de ziekmeldingen in acht worden genomen.

Algemene uitgangspunten bij de ziektestatistiek

Een dienstverbanddag is iedere weekdag (maandag t/m zondag) waarop de werknemer in dienst is. Er wordt dus niet meer gewerkt met het begrip SV-dag. Een ziektedag is iedere weekdag waarop de werknemer in dienst is en bovendien ziek is. De parttimefactor wordt één keer per gehele periode opgeslagen en geldt voor alle dienstverbanddagen in die periode. Het percentage arbeidsongeschikt wordt één keer per melding opgeslagen en geldt voor alle ziektedagen in de melding. In een doorlopend ziektegeval kan sprake zijn van verschillende percentages arbeidsongeschikt per melding.

Algemene afspraken over het vastleggen van de ziekmeldingen

Een ziekmelding is één record (regel) in de menu-optie: Medewerker | ziekmelding. Een doorlopend ziektegeval bestaat uit twee of meerdere ziekmeldingen. Iedere ziekmelding heeft een begindatum en een einddatum. Een openstaande ziekmelding is een ziekmelding waarvan de einddatum niet is ingevuld. Een afgesloten ziekmelding is een ziekmelding waarvan de einddatum wel is ingevuld. Een doorlopend ziektegeval bestaat uit tenminste twee ziekmeldingen waarvan steeds geldt dat de begindatum van een ziekmelding kleiner is dan de einddatum van de voorgaande melding + 28 dagen. In een doorlopend ziektegeval worden de meldingen afzonderlijk geteld. Een bijzondere vorm van het doorlopend ziektegeval is die waarbij de einddatum van de voorgaande melding gelijk is aan de begindatum van de opvolgende melding (bij wijziging %arbeidsongeschikt). Dit wordt gezien als één melding.

Toelichting op de rubrieken van de ziektestatistiek

Van de rubrieken in de statistiek (v.l.n.r.) wordt hieronder aangegeven hoe deze worden berekend.

Verzuimpercentage met arbeidsongeschiktheidfactor en parttimefactor
Alle ziektedagen (kalenderdagen) in de verslagperiode worden vermenigvuldigd met de bijbehorende arbeidsongeschiktheidfactor en de bijbehorende parttimefactor. Alle dienstverbanddagen (kalenderdagen) van die periode worden vermenigvuldigd met de bijbehorende parttimefactor. Het totaal aantal ziektedagen wordt gedeeld door het totaal aantal dienstverbanddagen en vermenigvuldigd met 100%.

Meldingsfrequentie
De meldingsfrequentie is het aantal ziekmeldingen in de verslagperiode gedeeld door het aantal werknemers in de verslagperiode. De meldingsfrequentie in een kwartaal is ongeveer één kwart van de meldingsfrequentie van het gehele jaar, die van een maand ongeveer een twaalfde deel. Om vergelijking met de meldingsfrequentie van een (voortschrijdend) jaar mogelijk te maken is de meldingsfrequentie van een maand vermenigvuldigd met ca. 12 (aantal dagen jaar / aantal dagen maand).
Beëindigingsfrequentie De beëindigingsfrequentie is het aantal beëindigde ziektegevallen in de verslagperiode gedeeld door het aantal werknemers in de verslagperiode.

Gemiddelde ziekteduur
Het aantal ziektedagen (kalenderdagen) behorende bij de beëindigde gevallen in de verslagperiode wordt gedeeld door het aantal gevallen, dat beëindigd is in de verslagperiode. De ziektedagen van de beëindigde gevallen hebben betrekking op de totale ziekteperioden, dus inclusief de perioden voorafgaand aan de verslagperiode.

Gemiddelde bezetting
Het gemiddeld aantal werknemers in een verslagperiode. Van elke werknemer wordt het aantal dienstverbanddagen (kalenderdagen) in de verslagperiode geteld. Dit aantal wordt afgeleid van de indienstdatum en de (eventuele) uitdienstdatum van de werknemer. Het totaal aantal dienstverbanddagen van de werknemers wordt gedeeld door het aantal kalenderdagen van de verslagperiode. Omdat de dienstverbanddagen niet gecorrigeerd worden voor de parttimefactor worden onder werknemers zowel de parttimers als fulltimers verstaan.

Fulltime-equivalenten (FTE)
Het gemiddeld aantal werknemers in een verslagperiode, omgerekend naar fulltime-equivalenten. Van elke werknemer wordt het aantal dienstverbanddagen (kalenderdagen) in de verslagperiode geteld. Dit aantal wordt afgeleid van de indienstdatum en de (eventuele) uitdienstdatum van de werknemer. Elke dienstverbanddag wordt vermenigvuldigd met de bij die dag behorende parttimefactor. Het totaal aantal dienstverbanddagen van de werknemers wordt gedeeld door het aantal kalenderdagen van de verslagperiode.

Ziektedagen
Van elke werknemer wordt het aantal ziektedagen (kalenderdagen) in de verslagperiode geteld. Dit aantal wordt afgeleid van de begindatum en de (eventuele) herstelddatum van de zieke werknemer. Elke ziektedag wordt vermenigvuldigd met de bij die dag behorende arbeidsongeschiktheidfactor en parttimefactor.

Ziekmeldingen
Van elke werknemer wordt het aantal ziekmeldingen in de verslagperiode geteld. Herstelmeldingen Van elke werknemer wordt het aantal herstelmeldingen in de verslagperiode geteld.

Dienstverbanddagen
Van elke werknemer wordt het aantal dienstverbanddagen (kalenderdagen) in de verslagperiode geteld. Dit aantal wordt afgeleid van de indienstdatum en de eventuele uitdienstdatum van de werknemer. Iedere dienstverbanddag wordt vermenigvuldigd met de voor die dag geldige parttimefactor.

Ziek in periode
Het aantal werknemers dat ziek is in de verslagperiode

Ziek > 2 jaar
Het aantal werknemers dat in de verslagperiode langer dan 2 jaar geleden voor het eerst ziek is geworden en nu nog steeds ziek is.
    • Related Articles

    • Stuurgegevens Verzuim

      Menu-optie: SDB*Beheer | HR | Stuurgegevens In dit deel van de stuurgegevens richt je in, hoe de applicatie moet reageren op frequent verzuim, wat het antwoord op de verzuimvragen is (zie stamtabel verzuimvragen), welke duurklassen er moeten gelden ...
    • Toelichting op de Verlofkaart

      TOELICHTING VERLOFKAART De verlofkaart van SDB Groep geeft u op één A4 een totaaloverzicht van de toegekende en opgenomen verlofuren in een kalenderjaar. Opmerkingen over het opnemen van verlof 1. Bij het afboeken van ‘gewoon’ verlof, wordt ...
    • Beschikbare gegevens in datatemplates

      Hieronder zijn de gegevens terug te vinden die in datatemplates gebruikt kunnen worden. Bron In deze kolom staat de omschrijving van het veld zoals het in SDB Salaris of SDB HR in de medewerker basisgegevens op het scherm herkenbaar is. Kolom Tag Dit ...
    • Toelichting burgerlijke staat

      Samenwonend? Regelmatig wordt de vraag gesteld welke burgerlijke staat moet worden gegeven aan een medewerker die samenwoont. De burgerlijke staat wordt in SDB*HR en SDB*Salaris genoteerd voor gebruik door pensioenfonds PFZW. De waardes waaruit u ...
    • Stamtabel Verzuimactie templates

      De stamtabel verzuimactie templates is de basis van de wet Poortwachter acties. De acties worden aangemaakt zodra een nieuwe verzuimmelding in het proces volledig is goedgekeurd. Deze acties kunnen naar eigen inzicht van de organisatie aangepast en ...