Toelichting burgerlijke staat

Toelichting burgerlijke staat

Samenwonend?                        

Regelmatig wordt de vraag gesteld welke burgerlijke staat moet worden gegeven aan een medewerker die samenwoont. 

De burgerlijke staat wordt in SDB*HR en SDB*Salaris genoteerd voor gebruik door pensioenfonds PFZW. De waardes waaruit u kunt kiezen zijn opgesteld door de Pensioenfederatie en gelden voor alle Nederlandse pensioenfondsen. Het is niet mogelijk om eigen keuzes toe te voegen.

Om de burgerlijke staat te bepalen kijkt u in eerste instantie naar wat er officieel ‘op papier’ is geregeld. Ga altijd in de onderstaande volgorde te werk om de juiste burgerlijke staat te bepalen. Ga alleen door naar een volgende vraag als de situatie van de medewerker nog niet aan bod is geweest.

  1. Is de medewerker gehuwd? Dan is dat de burgerlijke staat. Het maakt niet uit of de huwelijkspartners samenwonen op één adres. 
  2. Is de medewerker gehuwd geweest maar nu gescheiden, of is de partner overleden, dan is de burgerlijke staat ‘gescheiden’ resp. ‘weduwe/weduwnaar’. Deze burgerlijke staat blijft geldig tot het moment waarop een nieuw huwelijk wordt gesloten of een nieuw geregistreerd partnerschap wordt overeengekomen.
  3. Indien de medewerker niet gehuwd is, maar wel met een partner samenwoont, dan is het van belang om te vragen of er een officieel geregistreerd partnerschap is overeengekomen. Dat kan bij de code burgerlijke staat worden aangegeven. 
  4. Is er in het verleden een geregistreerd partnerschap gesloten, maar is dat inmiddels beëindigd of is de partner overleden, dan is de burgerlijke staat  ‘partnerschap beëindigd’ respectievelijk ‘partner achtergebleven’.
  5. Is de medewerker nooit gehuwd geweest en is er nooit eerder sprake geweest van een geregistreerd partnerschap, dan is de burgerlijke staat ‘ongehuwd’. Ook als de medewerker in de praktijk met een partner op één adres samenwoont.
  6. Wil of kan de medewerker u geen informatie verstrekken omtrent zijn of haar burgerlijke staat, vul dan ‘onbekend’  in.








    • Related Articles

    • Toelichting op de Verlofkaart

      TOELICHTING VERLOFKAART De verlofkaart van SDB Groep geeft u op één A4 een totaaloverzicht van de toegekende en opgenomen verlofuren in een kalenderjaar. Opmerkingen over het opnemen van verlof 1. Bij het afboeken van ‘gewoon’ verlof, wordt ...
    • Toelichting ziektestatistiek verzuim

      SDB*Salaris ziektestatistiek, berekeningen conform Vernet verzuimstandaard. Aanpassing ziektestatistiek De rapportage ziektestatistiek in SDB*Salaris sluit aan bij de standaard die door Vernet is neergezet. Veel instellingen zijn geabonneerd op de ...
    • Beschikbare gegevens in datatemplates

      Hieronder zijn de gegevens terug te vinden die in datatemplates gebruikt kunnen worden. Bron In deze kolom staat de omschrijving van het veld zoals het in SDB Salaris of SDB HR in de medewerker basisgegevens op het scherm herkenbaar is. Kolom Tag Dit ...
    • Beheer inrichting

      Om gebruik te kunnen maken van verlofregelingen in HR, dienen er een aantal items te worden ingericht in SDB Beheer. Rollen en bevoegdheden voor de schermautorisatie van medewerkers, managers en beheerders Stamtabel voor de inrichting van ...
    • Verlof aanvragen

      Verlof aanvragen worden via SDB HR ingediend. De medewerker en de manager kunnen hiertoe de mogelijkheid hebben, afhankelijk van procesinrichting en bevoegdheden. Zoals eerder benoemd, kunnen sommige verlofsoorten pas worden aangevraagd als er een ...